Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Gebrselassie uhání v rytmu Scatmana

21.10.2008 | 14:44

BERLÍN/PRAHA - Levou ruku má při běhu pořád nepřirozeně přimknutou k tělu. Jako by stále pod paží držel učebnice, s nimiž jako malý chlapec běhával do školy. Deset kilometrů tam, deset zpátky. To je základ, na kterém věčně usměvavý Etiopan Haile Gebrselassie vystavěl famózní atletickou kariéru, v níž pokořil už 26 světových rekordů.

Ten zatím poslední přidal pětatřicetiletý Gebrselassie o víkendu na Berlínském maratonu. Své vlastní světové maximum posunul o takřka půl minuty. Stopky se zastavily na čase 2 hodiny, 3 minuty a 59 sekund!

"Haile znovu ukázal, jak výjimečný je zjev světové atletiky," uznale pokyvuje hlavou sportovní manažer Alfonz Juck. "Jeho výkony na všech tratích jsou prostě úžasné. Navíc se hned po závodě nechal slyšet, že chce běhat až do roku 2016, takže světový rekord rozhodně může ještě stlačit dolů. Pod magickou hranici dvou hodin asi ne, jak se o tom začíná debatovat. Ale na dvě hodiny a dvě minuty rozhodně má. Těším se na jeho další pokusy."

Právě Alfonz Juck přilákal před rokem famózního Etiopana do Ostravy na Zlatou tretru. Gebrselassie tam vyhlásil útok na světový rekord v hodinovce. A přesně podle plánu jej za bouřlivých ovací publika také pokořil.

Šlachovité tělo přitom po úžasném výkonu "nezdobila" jediná kapka potu, na tváři všudypřítomný úsměv. "Ten má na rtech snad pořád," říká Juck. "I když se mu zrovna nedařilo. Není to jen výjimečný atlet, ale i člověk."

Začátky přitom neměl jednoduché. Pochází z deseti dětí, z rodné vesnice Asella v provincii Arsi každý den vyrážel na desetikilometrovou štreku do školy. "Byla daleko, tak jsem musel být rychlý..." Před otcem však svůj atletický sen nějaký čas tajil. Sám chtěl být stejně dobrý jako Miruts Yifter, který v roce 1980 vyhrál olympijské zlato na pěti i deseti kilometrech.

Jakmile však začínal v Addis Abebě "naostro" trénovat, před otcem to tajil. "Když jsem ale v roce 1993 vyhrál na mistrovství světa Mercedes Benz, táta uznal, že i běhání může být k užitku. Od té doby jsem v něm měl ohromnou podporu." Kromě tvrdého tréninku ve vysoké nadmořské výšce prý hodně vděčí i etiopskému jídlu zvanému injera. Zvláštní směs zeleniny plná vitamínů a minerálů. Na druhou stranu se však nijak netají tím, že docela rád má i klasický fast food. "Ale ten si dopřeju jen jako odměnu po závodech. Jinak držím přísnou dietu."

Recept na úspěch je podle něj jednoduchý: geny, jídlo, tradice a silná víra ve svou vlastní zemi. Vlastně by se prý našla ještě jedna ingredience. Jako velký milovník hudby je pro Gebrselassieho speciální motivací známý hit Scatman od zpěváka Johna Scatmana.

Bleskurychlá kadence nápěvu Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop jej prý doslova žene dopředu. "Ano, rytmus téhle písně je jen trochu rychlejší, než je rytmus mých nohou," směje se Etiopan. "To mě motivuje. Ale je fakt, že se to hodí spíš na kratší tratě než na maratony..."

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě