Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Dopingové hříšníky čeká bojkot mocných

30.3.2009 | 21:47

Atletický svět se tvrdě brání proti návratům bývalých hvězd usvědčených z dopingu.

Promotéři i funkcionáři mezinárodní federace stojí v jednom šiku proti usvědčeným podvodníkům, kteří nemají přístup na důležité mítinky, nově jim navíc hrozí zákaz startu v závodech typu olympijských her či mistrovství světa.

Nedávný evropský titul britského sprintera Dwaina Chamberse teoreticky mohl být pozitivním příběhem napraveného sportovce. Jenže jen den poté vyšla Chambersova skandální kniha, ve které popisuje svou dopingovou éru. Brit se navíc přiznal, že stále spolupracuje s Victorem Contem, bývalým šéfem laboratoře BALCO, ve které byl vytvořen steroid THG, a jeho spolupracovníkem – ukrajinským trenérem Remim Korčemným.

"Už jen vyslovit jméno Conte je dnes v atletickém světě dost zlé. A přiznat se, že s ním konzultuje, to je síla," říká Alfons Juck, manažer atletických mítinků Zlatá tretra a Mítink světových rekordmanů. "Já jsem zastánce spíš lidského přístupu, dát někomu šanci. V případě Chamberse to ale dospělo do úplně jiných rozměrů."

Chambers už má kvůli pravidlům britského olympijského výboru doživotně zakázaný start na olympijských hrách. Víkendové zasedání Rady mezinárodní atletické federace IAAF může vyústit i v rozhodnutí znemožnit Chambersovi start na letním možnit letmistrovstvím světa v Berlíně.

"Je jasné, že snahou IAAF bude mu legální cestou znemožnit účast," tvrdí Juck. "Chambers vrhl na atletiku zlé světlo. A bylo by to fér i vůči ostatním sportovcům."

Zdá se, že otevřený boj proti sportovcům, kteří v minulosti zjevně vědomě podváděli, se stává novou linkou boje proti dopingu.

"V antidopingovém kodexu je předpis, který umožňuje zakázat závodníkovi další start na akci, na které byl přichycen," vysvětluje Jan Chlumský, šéf exekutivy Antidopingového výboru. "Ten, kdo se provinil na olympiádě nebo na mistrovství světa, by na této akci už nemohl závodit."

Atletická federace původně povolila Chambersovi návrat k závodění jen pod podmínkou vrácení 170 000 dolarů, které získal během svých dopingových let. Chambers musí také odevzdat čtvrtinu ze svých dalších výdělků IAAF. Vydělat si peníze pro něj však nebude snadné. Sdružení Euromeetings, které zastřešuje jedenapadesát nejvýznamnějších evropských mítinků, trvá na tom, že Chambers na jejich akce nemá přístup.

"Poslední události jen posilují rozhodnutí Chamberse nezvat," říká Juck. "Šéf Berlína sice prohlásil, že ho pozve. Ale to ještě neznal tyto souvislosti."

Podobným potížím by v případě návratu čelila i další velká jména z nedávných dopingových skandálů. Americké sprinterce Marion Jonesové sice letos 7. října vyprší trest. Aby mohla závodit, musela by však vrátit milion dolarů na prize money.

S odporem musí počítat taky ruská světová rekordmanka v hodu kladivem Taťána Lysenková, které trest skončí rovněž letos, a případně i americký sprinter Justin Gatlin. Ten musí čekat až do příštího roku.

K tvrdému přístupu se možná přidají i pořadatelé dalších atletických závodů.

Na akcích Pražského mezinárodního maratonu například často závodila slovinská vytrvalkyně Helena Javorniková, která nedávno dostala dvouletý trest kvůli nálezu EPO.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě