Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Zlatá tretra může být Diamantová

25.4.2009 | 14:55

Atletická Zlatá tretra míří do Diamantové ligy, která se v letech 2010 – 2012 stane nástupcem slavné Zlaté ligy. Ostravský mítink by se tak stal rovnoprávným s věhlasnými akcemi v Curychu či Bruselu. Nově vznikající seriál, kde na celkového vítěze každé disciplíny bude čekat diamant za 80 tisíc dolarů, by měl mít 16 mítinků.

Čtrnáct míst je už obsazeno, na poslední dvě jsou v užším výběru čtyři kandidáti: Berlín, Řím, Hengelo a Ostrava. Podle posledních zákulisních informací jsou šance Ostravy vysoké.

"Světová atletická federace IAAF sice mezi vyvolené tlačí Berlín a Řím, bývalé organizátory Zlaté ligy, ale rozhodne valné shromáždění Diamantové ligy, kde má IAAF jen 25 procent hlasů a organizátoři mítinků 75 procent. A organizátoři tam chtějí spíše nás," říká Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry.

Klíčová bude i úroveň kandidujících mítinků v této sezoně. "Proto chceme, aby letošní Zlatá tretra byla blyštivá. Dostat se do Diamantové ligy je pro nás jako zdolat osmitisícovku," říká Miroslav Černošek, šéf pořádající společnosti Česká sportovní.

Letos budou v Ostravě startovat Vlašičová, Jelimová či Robles, v jednání je i Bolt.

Při zákulisním lobbingu má dopomoci též jmenování Jana Železného ředitelem mítinku. "Napsal jsem prezidentovi IAAF Lamine Diackovi osobní dopis, ve kterém jsem mu vysvětlil přednosti Ostravy," říká Železný. "Věřím, že bude brát do úvahy i region Evropy, který zastupujeme."

Rozhodnuto bude v červnu nebo v červenci.

Přestup do Diamantové ligy by si vyžádal i vyšší rozpočet ostravského mítinku, nešlo by však o drastické zvýšení: z milionu eur maximálně na půldruhého milionu. Organizátoři by totiž ušetřili na startovném. S vidinou lákavého jackpotu by mnozí atleti na mítinky Diamantové ligy přijížděli i bez vábničky horentního startovného.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě