Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Start Usaina Bolta potvrzen (AKTUALIZOVÁNO)

29.4.2009 | 20:20

PRAHA (29.4. 2009): Start největší hvězdy současné světové atletiky na mítinku Zlatá tretra Ostrava je potvrzen. Na vítkovický tartan zavítá potřetí v kariéře nejpopulárnější sportovec současnosti, trojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný světový rekordman Jamajčan Usain Bolt.

Po dvou vystoupeních na 200 m (v roce 2006 20,28 a loni 19,83, v obou případech rekordů “Tretry” a čas v roce 2008 byl taky nejlepší v historii na území Česka) se představí v běhu na 100 m.

Během na 100 m mítink krátce před půl devátou ve středu 17. června vyvrcholí. Organizátoři věří, že jeho účast zaplní stadion. Bolt splnil předběžný slib, který dal už v Pekingu po svých triumfech. Bude to jeho čtvrtá stovka letní sezony.

Už v březnu zaběhl čas 9,93 s podporou větru na Jamajce, v sobotu 2. května jej čeká mezinárodní mítink v Kingstonu a 11. června v kanadském Torontu. Mezitím ještě poběží 150 m - 17. května na silnici v Manchesteru.

V každém případě bude Zlatá tretra Ostrava prvním stadionem v Evropě, kde se představí v roce 2009. Bolt táhne v současnosti pozornost všude, kde se objeví a jeho management plánuje vytvořit z produktu Bolt hvězdu, jakou ještě atletika neměla. Po jamajském šampionátu koncem června jsou zatím potvrzeny tři evropské starty – 7. července 200 m v Lausanne, 17. července 100 m v Paríži a 24. července 100 m v Londýně.

Na MS v Berlíně chce Usain Bolt zopakovat tři zlaté medaile z OH v Pekingu 2008. Je světovým atletem roku 2008 a sportovcem roku 2008 podle L´Equipe, BBC a AIPS.

Neuveriteľná vec sa udiala po tlačovej konferencii a po telefonáte. Okolo 14.30 h jamajskeho času (21.30 SEČ) mal automobilovú haváriu, išiel prirýchlo (je milovník rýchlych aút), dokonca ho ošetrili v nemocnici, ale všetko je v poriadku. Jeho štart v sobotu na mítingu v Kingstone by nemal byť ohrozený. Potvrdil jeho manažér Ricky Simms.

Dříve ohlášené hvězdy

  • 110 m př. muži: olympijský vítěz a světový rekordman Dayron Robles (Kuba), český rekordman Petr Svoboda
  • 3000 m př. muži: lídr světových tabulek Paul Kipsiele Koech (Keňa)
  • 800 m ženy: olympijská vítězka Pamela Jelimová (Keňa)
  • 100 m př. ženy: halová mistryně světa Lolo Jonesová (USA)
  • Výška ženy: mistryně světa Blanka Vlašičová (Chorvatsko)
  • Oštěp ženy: mistryně světa, olympijská vítězka, světová rekordmanka Barbora Špotáková (ČR), stříbrná z OH Maria Abakumovová (Rusko)

VSTUPENKY

Organizátoři mítinku se vzhledem k aktuální ekonomické situaci rozhodli snížit ceny vstupenek tak, aby se hlediště Městského stadionu co nejvíce zaplnilo.

Vstupenka na stání je v ceně 80 Kč (dosud 100 Kč) a děti do 15 let mají vstup zdarma.

Ceny vstupenek na tribunu k sezení zůstávají na úrovni 500 Kč.

Prodej vstupenek začne 4. května prostřednictvím www.ticketstream.cz a od 15. května přímo na stadionu ve Vítkovicích (sekretariát SSK, Iva Heczková, tel 595 701 066, email: tretraov@seznam.cz).

Začátek hlavního programu ve středu 17. 6. bude od 17.45 (předprogram od 15.30) s plánovaným ukončením do 20.30 h.

EWA FARNA

Mladá rocková hvězda Ewa Farna (15) se představí na Zlaté tretře Ostrava stejně jako v loňském roce. "Jsem ráda, že mám možnost i letos vystoupit na mítinku Zlatá tretra, Vloni to byl pro mne hodně silný zážitek, zazpívat si českou hymnu před více než 15 tisíci diváky. Těším se znovu na tu skvělou atmosféru na stadionu a v zákulisí na setkání s velkými hvězdami světové atletiky," řekla zpěvačka.

V úvodu mítinku zazpívá českou hymnu a v jeho závěru nabídne divákům některou ze svých skladeb. Mítink tak nabídne zejména mladé generaci diváků zážitek i v nesportovním směru.

Největším úspěchem Ewy Farné je 3. místo v anketě Český slavík Mattoni 2008, její DVD „ Blíž ke hvězdám" je nejprodávanějším DVD za rok 2008 v ČR a podle odborníků Akademie populární hudby je druhou nejzajímavější zpěvačkou v republice loňského roku. Ewa vydala také v Polsku druhé album a byla se singlem Cicho na druhém místě MTV Poland. Na podzim plánuje patnáctiletá zpěvačka již druhé samostatné turné, tentokrát po České republice, Slovensku a Polsku.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě