Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Bolt už má nejrychlejší světový čas i na nezvyklé stopadesátce

18.5.2009 | 22:13

Jamajský sprinter Usain Bolt v neděli v Manchesteru dokázal, že mu nedávná autonehoda nikterak neubrala na rychlosti. Trojnásobný olympijský vítěz, který na hrách v Pekingu vyhrál všechny závody ve světových rekordech, si přivlastnil historické maximum i na netradiční trati 150 metrů. Navíc naprosto suverénním způsobem, protože v cíli byl za 14,36 sekundy.

Tím o plných 63 setin předčil dvanáct let starý výkon Kanaďana Donovana Baileyho. Před érou elektronické časomíry vévodil tabulkám ručně změřený výkon 14,8 slavného Itala Pietra Menney z roku 1983.

Jamajčan na speciálně položené dráze v centru Manchesteru prolétl závěrečnou stovku za 8,72. Jeho světový rekord na této trati s pevným startem má od pekingského vítězství hodnotu 9,69.

Bolt běžel po zmoklé trati bez zatáčky tak rychle, že ačkoli organizátoři prodloužili cílový prostor o dalších 70 metrů, nebyl schopen zastavit a vrazil do kamery. "Je to další rekord do sbírky. Doufal jsem jen, že tady zaběhnu slušný čas. Nejsem v nejlepší formě a mám před sebou ještě hodně práce, než se do ní dostanu," uvedl sprinter, jenž se přesně za měsíc představí na Zlaté tretře v Ostravě.

Dvaadvacetiletý Bolt zaklekl do bloků sotva tři týdny po těžké autonehodě. Při ní 29. dubna nedaleko města Spanish Town zcela zničil svůj vůz BMW M3, ale sám si pouze lehce poranil chodidla na obou nohou. Přesto se podrobil operaci, při níž mu lékaři odstranili z levého chodidla trny.

Druhý v Manchesteru skončil domácí Marlon Devonish za 15,07, nejrychlejší ženou byla Debbie Fergusonová-McKenzieová z Baham časem 16,54.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě