Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Tryskáč Jeterová tahá ženský sprint ze stínu

8.10.2009 | 11:59

K rychlosti předurčuje Carmelitu Jeterovou už její jméno. První tři písmena křestního jména americké sprinterky znamenají v angličtině auto, začátek jejího příjmení označuje tryskáč. "Jet" je také její přezdívka.

Tryskovou rychlostí také 29letá Američanka přepisuje historické tabulky ženské stovky. V Soluni se dostala časem 10,67 s před všechny Jamajčanky, v Šanghaji výkonem 10,64 s už pokořila i osobní rekord Marion Jonesové. Zbývá jediný, zato pořádně tvrdý oříšek – na dálku zdolat i světovou rekordmanku Florence GriffithovouJoynerovou.

Hlavně díky Jeterové už se nemluví jen o Usainu Boltovi, případně Tysonu Gayovi, ale ženský sprint zlehka vystupuje ze stínu mužského. "Jeho problémem je důvěryhodnost. Griffithové-Joynerové se příliš nevěří, víme, jak dopadla Marion Jonesová… Také v Soluni se hned třetí otázka na Jeterovou týkala dopingu," připomíná atletický manažer Alfonz Juck.

Světový rekord "Flo-Jo" 10,49 s byl zpochybňován hned po jeho vytvoření. Rekord vylepšila o 27 setin, v ostatních sektorech vál silný vítr, zatímco větroměr na stovce ukázal bezvětří. Udivoval i rychlý nárůst svalové hmoty Američanky před rokem 1988, spekulace o "nečisté" cestě k rekordu akcelerovalo i její fatální selhání srdce v pouhých 38 letech.

Někteří tvrdí, že Jeterová může být označována "legální světovou rekordmankou". Její výkony zatím nikdo nezpochybnil, byť kouče, pod nímž se letos tolik zlepšila, Johna Smithe v minulosti jeho elitní svěřenec Ato Boldon z dopingových praktik obviňoval.

Jeterová na MS brala jen bronz. "S trenérem jsme si letos dali cíl běhat rychle a přivézt z Berlína medaili. To jsme splnili," odmítá, že by byla zklamaná. Od té doby je k neporažení. Přesto si o slávě i penězích Gaye (o Boltovi nemluvě) zatím může nechat jen zdát. "Není tolik charismatická, navíc takové časy musí běhat častěji. Isinbajevová a za ní Vlašičová se o pozici nejlépe placených atletek nemusejí bát," tvrdí Juck.

Letos Jeterovou přivedl do O2 Areny, nyní si hraje s myšlenkou, že by za rok mohly dorazit nejrychlejší ženy současného světového sprintu i na Zlatou tretru Ostrava. "Stovka pod 11 sekund se tu ještě neběžela, láká mě to," naznačuje.

Autor: Právo

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě