Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Usain Bolt se vrací!

17.3.2010 | 16:17

Největší hvězda světové atletiky a pravděpodobně i světového sportu současnosti Usain Bolt se vrací do Ostravy – na Městském stadionu bude startovat počtvrté od roku 2006.

Trojnásobného olympijského vítěze a světového rekordmana nedávno vyhlásili Sportovcem světa za rok 2009 v anketě akademie Laureus.

Po dvou závodech na 200 m a jednom na 100 m uvidí Vítkovice v jeho podání unikátní událost. Poprvé v kariéře poběží Usain Bolt 300 m jako závod.

Lze říct, že jde o první krok k premiérovému startu na 400 m na mezinárodním mítinku. Dosud běhal čtyřstovky na lokálních závodech na Jamajce a pouze v rámci tréninku. Letos ještě 400 m nepoběží, ale kdo ví, co bude v roce 2011.

Legendárnímu Michaelu Johnsonovi už vzal světový rekord na 200 m, v Ostravě mu může vzít i nejlepší výkon historie na 300 m a posléze v budoucnosti jistě zaútočí i na Američanův rekord na 400 m.

Maximum Michaela Johnsona v běhu na 300 m má hodnotu 30,85 s a je z vysokohorského prostředí v Pretorii v JAR (24. března 2000).

Závod na 300 m už má na Zlaté tretře svou tradici. Olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 400 m Jeremy Wariner z USA ji zaběhl v roce 2008 za 31,72 s (dvanáctý čas historie). Letos bude závod na 300 m Memoriálem Istvána Gyulaie.

Další memoriálové disciplíny jsou běh na 3000 m mužů (Memoriál Emila Zátopka) a 100 m žen (Memoriál Jana Slaniny).

USAIN BOLT: Těším se na návrat

Jak probíhají přípravy na sezonu 2010?
Trénink probíhá v pořádku, připravuji se v klidu na letní sezonu. Už jsem absolvoval závody na Jamajce a byl jsem s nimi spokojen. Jsem ve stavu, v jakém bych právě v této fázi přípravy chtěl být. Ale pořád mám pŕed sebou spoustu práce na následující dva měsíce.

Loni v Ostravě museli organizátoři kvôli extrémnímu zájmu zavřít stadion předčasně. Těšíte se na setkání se svými fanoušky?
Určitě! Loni v Ostravě se ke mně chovali perfektně, přivítání a jejich podpora byly úžasné. Těším se na návrat.

V Ostravě se představíte počtvrté. Proč se tam tak rád vracíte?
Od té doby, jak jsem se stal profesionálem, jsem startoval v Ostravě téměř každý rok. Mám rád tento mítink, tamní diváky, atmosféru na stadioně. Doufám, že opět nám bude přát počasí a nebudu muset zápasit se zimou, kterou nemám rád.

Poprvé se v závodě představíte v běhu na 300 m. Co od tohoto startu očekáváte?
Už jsem v tréninku nějaké třístovky absolvoval, takže tu trať trochu znám. Jenže tohle bude poprvé oficiální závod... Ale pokud nám bude přát počasí, věřím ve kvalitní výkon.

Když v tréninku běháte 300 m, jak se na trati cítíte?
Je to jednodušší než čtyřstovka, takže je to vcelku v pořádku.

Jaký je další krok k závodu na 400 m v budoucnu?
Myslím, že 400 m by se v budoucnu mohla objevit někde po roce 2012. Čtyřstovka bolí.

Jaké jsou vaše cíle pro letošní sezonu?
To je jednoduché - prostě chci nadále vítězit a zustat zdravý.

Jakou počítačovou hru nyní hrajete?
V posledním období jsem příliš nehrál, ale nejvíc je to teď Pro Evolution soccer.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě