Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Na tiskové konferenci představena další hvězda: Fraserová

19.5.2010 | 19:57

PRAHA (19.5. 2010): 49. Zlatá tretra bude mít jedno z nejlepších obsazení v historii.

Nejlepší sportovec světa Usain Bolt je superhvězdou, navíc v premiéře na 300 m. Další jamajská hvězda Asafa Powell poběží 100 m a změříme mu i mezičas na 100 yardů, kde by měl zaběhnout nejlepší oficiální čas historie. Na místo svého světového rekordu sa vrací Dayron Robles na 110 m překážek, nechybí ani tehdy druhý Terrence Trammell. Na rekordy mítinku by se mělo útočit na 800 m (lídr tabulek David Rudisha), 3000 m (halový mistr světa Bernard Lagat), 100 m př. (halová mistryně světa Lolo Jonesová), 400 m př. (mistr světa Kerron Clement).

Ve skokanských disciplínách je hvězdou mistryně světa Blanka Vlašičová, v oštepu světová rekordmanka Barbora Špotáková. Dramatické souboje se rýsují v bězích žen na 400 m, 800 m a 10 000 m. V kladivářském předprogramu ve středu (část IAAF Hammer Challenge) se představí aktuálně nejlepší světoví kladiváři.

Z české špičky budou ještě na nejvyšší pozice útočit Petr Svoboda na prekážkách a Jiřina Ptáčníková v tyči. Debut v sezoně zaznamená překážkářka Lucie Škrobáková, zajímavé budou první ostré starty roku pro Josefa Proroka na 400 m př. a Denisu Rosolovou na 400 m. Na 800 m pobeží Jakub Holuša.

Nová jména

Organizátoři se nevzdávají svého cíle nabídnout první ženskou stovku pod 11 sekund na Tretře. Na start se podařilo získat úřadující olympijskou vítězku a mistryni světa Shelly-Ann Fraserovou z Jamajky, která loni zaběhla karibský rekord 10,73 na Olympijském stadionu v Berlíně. "Teším se na Ostravu, nikdy jsem tam ještě nebyla. Slyšela jsem ale hodně o tomto mítinku, je tam výborná dráha a skvělí diváci. Pokud se splní tyto dvě ingredience, mám se na co těšit,” vzkázala Fraserová.

Vylepšením výšky je populární Američanka Chaunte Howardová, která téměř porazila Vlašičovou v Dauhá a letos skočila už dva metry. V oštepu se představí slovinská rekordmanka Martina Ratejová, v Dauhá se zlepšila na 67,16 m. Na 800 m mužů nastoupí stříbrný z MS 2007 v Ósace Gary Reed z Kanady, mezi ženami stříbrná z HMS 2008 Tatjana Petljuková z Ukrajiny. Na 100 m př. bronzová z Berlína Deloreen Ennisová-Londonová z Jamajky, která přijede obhajovat prvenství z loňska.

Hlasy z tiskové konference

Miroslav Černošek

Představou každého majitele agentury, která dělá sportovní projekty, je naplnit pět poselství: mít skvělý management, mít naplněný rozpočet, mít podporu médií, mít hvězdy a mít diváky. Mohu říci, že 49. ročník Zlaté tretry Ostrava mě naplňuje měrou vrchovatou spokojeností, protože všechna kritéria pro to, aby tato akce byla mimořádně úspěšná, se naplnila. Podařilo se nám splnit náš cíl a vstupujeme do souboje o Diamantovou ligu ve výborné kondici.

Alfons Juck

Všechny hvězdy, včetně špičky české atletiky, přijíždí do Ostravy ve výborné formě. Usain Bolt poběží svůj nejdelší závod sezóny, takže ho diváci uvidí na trati nejdelší dobu. S managementem a trenérem Asafy Powella jsme se dohodli, že poběží dvakrát. Znamená to, že budou rozběhy na 100 m.

Rozhovor s Barborou Špotákovou

Tiskovou konferenci vyslílala Česká televize na kanálu ČT4, přehrát si ji můžete v iVysílání - on-line archivu České televize

Hvězdy mítinku

muži

  • 100 m: Asafa Powell (mezičas na 100 yardů)
  • 300 m: Usain Bolt
  • 800 m: David Rudisha
  • 3000 m: Bernard Lagat, Joseph Ebuya
  • 110m př.: Dayron Robles, Terrence Trammell, Petr Svoboda
  • 400m př.: Kerron Clement
  • Kladivo: Szymon Ziolkowski, Krisztian Pars, Libor Charfreitag
  • Oštěp: Frydrych, Veselý, Vadlejch (v předprogramu)

ženy

  • 100 m: Shelly-Ann Fraserová, Sherone Simpsonová (mezičas na 100 yardů)
  • 400 m: Christine Ohuruoguová, Shericka Williamsová
  • 800 m: Tatjana Petljuková, Lucia Klocová
  • 100m př.: Lolo Jonesová, Priscilla Lopesová-Schliepová, Deloreen Ennisová-Londonová
  • Výška: Blanka Vlašičová, Chaunte Howardová
  • Tyč: Jiřina Ptáčníková, Tatjana Polnovová
  • Oštěp: Barbora Špotáková
  • Kladivo: Anita Wlodarczyková, Betty Heidlerová

Na mítinku zazpívá Martin Chodúr.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě