Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Bolt: Žiju svůj sen

26.5.2010 | 22:22

Foto: graf.cz

Největší hvězda Zlaté tretry Ostrava 2010, trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman Usain Bolt absolvoval den před mítinkem "mediální trénink", v rozhovorech se zástupci médií nešetřil dobrou náladou a tradičními gesty.

Pracujete na projektu "legenda Bolt". Koho vy považujete za největší sportovní legendy světa?
V atletice je to určitě Michael Johnson, který odcházel ze scény téměř nepokořen a dále basketbalisté Michael Jordan a Kevin Garnett.

Letos poběžíte na Zlaté tretře Ostrava pro Vás netypickou trať 300 m, poprvé, co tuto trať běžíte na mítinku…
Je to tak, ale v tréninku ji běhám běžně. Když jsem tu startoval v roce 2008, běžel jí zde Jeremy Wariner. Už tenkrát jsem si pomyslel, že bych na takové trati mohl zaběhnout dobrý čas.

Mohla by pro vás být třístovka bolestivá?
Určitě ano, ta trať je blízká čtyřstovce a ta je bolestivá pro každého. Ale nemělo by to být až tak hrozné. Možná byste mi potom mohli dát BMW, abych mohl objet čestné kolečko. (smích).

Proč se vracíte právě sem do Ostravy?
Mám rád zdejší diváky, jsou mým hnacím motorem a dodávají mi energii. Těším se na ně, bývají výborní. A taky se tak trochu těším na tu krásnou trofej.

Při doběhu do cíle se velice rád ohlížíte za sebe. Můžeme od vás čekat běh, kdy opravdu budete finišovat ze všech sil?
Opravdu se rád ohlížím na své soupeře, ale myslím si, že jednou přijde den, kdy nebudu moct.

Běhá se vám lépe, pokud máte vedle sebe v drahách silné soupeře?
Nesleduji časy ostatních soupeřů a ani neřeším, co říkají. Pro mě je důležité nastoupit na start a ukázat, co ve mně je.

Věříte, že byste v e čtvrtečním závodě mohl překonat světový rekord na 300m?
Pokud nebude pršet a moc foukat, mohl bych ho zdolat, tím časem se ale budu zaobírat až v den mítinku. Zatím jsem to moc neřešil.

Nechybí Vám doba, kdy Vás nikdo neznal a nezastavoval na ulici?
Nechybí. Věděl jsem, že se slávou přichází i zodpovědnost. Už jako mladý atlet jsem snil o tom, že jednou budu světovým šampionem, o tom sní přeci každý mladý sportovec. A nyní žiju svůj sen.

Na sociální síti "facebook" vyhlásili pořadatelé mítinku soutěž, jejíž výhrou má být setkání s Vámi. Její účastníci měli uhodnout, jaké časy poběžíte na mítincích v Šangaji a Degu. Soutěž vyhrál třináctiletý chlapec z Ostravy. Co mu povíte, až se s ním ve čtvrtek po závodě setkáte?
Možná si ho potom najmu, aby mi předpovídal, co mě čeká, když je tak šikovnej…

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě