Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Hvězdy přejí Zlaté tretře k padesátinám diamanty

4.6.2010 | 19:33

Zlatá tretra Ostrava je jedním z nejstarších atletických mítinků na světě. Kromě historie a skvělého jména, na které slyší i světová atletická elita, má i svého ducha.

V Ostravě patří k nejvýznamnějším událostem roku, hlavní tribuna bývá vyprodaná měsíce dopředu. V den závodu se sjíždějí sportovní fanoušci, aby viděli nejlepší atlety světa.

Příští rok oslaví Zlatá tretra Ostrava své 50. narozeniny. Co by jí přály největší hvězdy světové atletiky? K příjemnému překvapení pořadatelů se většina z nich vyjádřila, že by ráda startovala na ostravském mítinku v rámci Diamantové ligy. V očích atletické špičky patří Zlatá tretra jednoznačně na přední pozice.

Proč by Ostrava měla patřit do Diamantové ligy?

1. Skvělé obecenstvo

Jedna z věcí, která ostravský mítink dostala do podvědomí nejlepších atletů světa, je skvělé publikum. Hvězdnými jmény nabitý program dokáže snadno zaplnit dvacetitisícové tribuny vítkovického stadionu. Zlatá tretra bývá v tomto směru občas srovnávána s prestižním curyšským mítinkem, který je známý právě velkou diváckou účastí a skvělou atmosférou. Halový mistr světa a dvojnásobný halový mistr Evropy ve skoku o tyči Tim Lobinger dokonce označil ostravský mítink za "Curych východu". A Usain Bolt tento rok prohlásil: "Miluji zdejší diváky, jsou motorem, který mě ženě kupředu, dodávají mi spoustu energie." Navíc se po letošním ročníku připravuje rozsáhlá rekonstrukce diváckých ochozů.

2. Program plný hvězd

Jedno se musí ostravské Tretře přiznat, manažeři mají výborný čich na výběr toho pravého složení pro jednotlivé disciplíny. Poté, co se minulý rok Ostrava nedostala do programu Diamantové ligy, se spekulovalo, zda pořadatelé mítinku dokážou do Ostravy opět přilákat již tak vytížené top atlety. Pesimistické prognózy se nepotvrdily, a tak se i tento rok představili hvězdy jako Usain Bolt, Asafa Powell, Blanka Vlašičová, Dayron Robles, Lolo Jonesová, Shelly-Ann Fraserová či česká oštěpařka Barbora Špotáková. Není náhodou, že většina jmenovaných je zároveň ambasadory Diamantové ligy. Sama Lolo Jones právě složením přirovnala Zlatou tretru k Diamantové lize. "Je zde stejně skvělé obsazení, podobné Diamantové lize. Pro mě je to mítink, který je srovnatelný a věřím, že by do ní měl patřit, proto sem i jezdím."

Navíc je Ostrava místem, kde se světová atletická elita cítí velice dobře. Dayron Robles tento rok prohlásil: "V Ostravě se cítím jako doma, takže mám pocit, že bych tu měl vždy podat ten nejlepší výkon. Jsem šťastný, že tu můžu opět být." Také Blanka Vlašičová se nechala slyšet, že jí Ostrava připomíná domov: "Je to takový pocit, neumím přesně vysvětlit proč tomu tak je. Ještě, když jsem nebyla hvězdou, startovala jsem tu. Navíc tady není taková jazyková bariéra a kulturou je to tu podobné mé rodné krajině."

3. Finančně silné sponzorské zázemí

Pro každý mítink je nepochybně důležité mít dobré finanční zázemí. Zlatá tretra, kterou organizuje společnost TK Plus Prostějov v čele s Miroslavem Černoškem, takovým mítinkem je. Může se pochlubit celou řadou dlouholetých stabilních sponzorů, což se pochopitelně podepisuje na kvalitě mítinku.

4. Rychlá dráha

Pořadatelé mítinku zdaleka nejsou těmi jedinými, kdo si myslí, že na vítkovickém stadionu je rychlá dráha. Potvrzují to slova atletů i běžecké výkony. Nejlepší překážkář světa Dayron Robles v roce 2008 zaběhl světový rekord na 110 m překážek, který drží dodnes. Poté co se tento rok opět na ostravský mítink vrátil, prohlásil: "Mám pocit, že bych tu měl vždy podat ten nejlepší výkon." Jamajský sprinter Asafa Powell zaběhl v roce 2005 ve vydatném dešti výborný čas na stovce - 9, 85 s, pouze pár dnů poté v Aténách překonal světový rekord časem 9, 77 s. "Trenér říká, že tady byl nejlepší závod z celé mojí kariéry. Pokud by v Ostravě bylo jen o trochu lepší počasí, určitě bych překonal světový rekord zde," tvrdí Powell. Letos zlepšil rekord mítinku – opět v dešti – na výborných 9,83 s.

5. Stadion v přímé blízkosti hotelu

Atleti vždy oceňují, pokud je stadion poblíž místa ubytování. A právě to je jedna z velkých výhod Zlaté tretry, stadion je tu v přímé blízkosti hotelu. Sportovci přejdou silnici a v jednom areálu najdou rozcvičovací plochu, posilovnu, vrhačský sektor i závodní stadion. Takovým komfortem se rozhodně nemůže chlubit každý mítink.

6. Geografická poloha

Všechny mítinky Diamantové ligy, které jsou pořádány v Evropě se konají v její západní části (výjimkou je pouze Oslo a Stockholm v severní části). Vzhledem k tomu, že Česká republika leží v samotném srdci Evropy a je tak trochu středem mezi západem a východem kontinentu, bylo by nepochybně dobré uspořádat jeden mítink i zde "na půl cesty"

7. Nejhezčí trofej

Vítězové jednotlivých disciplín si z České republiky neodvážejí pouze finanční odměnu, ale také trofej v podobě křišťálové tretry. Usain Bolt se minulý rok nechal slyšet, že by rád získal neobvyklou cenu pro svého trenéra - toto přání se mu podle očekávání splnilo. Letos si do sbírky mohl přidat čtvrtou křišťálovou trofej. Ale nepřidá, po vítězství v běhu na 300 m se mu na letišti rozbila. (Žeby důvod, proč se do Ostravy vrátit příští rok?) Lolo Jonesová se přidala: "Jsou mítinky, kde nedostanete nic. Tady vám dají nejhezčí trofej z celého roku. Vyhrála jsem ji zde už dvakrát, ale jednu jsem darovala do muzea v Louisianě."

Nevýhody ZT Ostrava?

1. Horší dopravní dostupnost

Asi největší nevýhodou ostravského mítinku je ne úplně optimální dopravní dostupnost. Tuto nepříjemnost snaží pořadatelé vykompenzovat tím, že hvězdám plní jejich přání. Pokud si světový rekordman Usain Bolt přeje pizzu v podvečerních hodinách, jsou organizátoři schopni mu ji zajistit. Asafa Powell měl možnost otestovat rychlostní vlastnosti BMW M3. Blanka Vlašičová dostala loni manikérku a Hicham El Guerrouj před lety deky, aby si dokonale "zabednil" pokoj.

2. Počasí

Asi jediná věc, která pořadatele trápí už delší dobu, je proměnné počasí severu Moravy. Často zde prší, a tak si většina atletů Zlatou tretru ihned spojí se stálým deštěm. I přesto se zde běhají velice rychlé časy a ani technické disciplíny nejsou moc limitovány. "Zlatá tretra je špičkovým mítinkem z více hledisek. Jen to počasí... Jednou se na nás ale slunce usměje, a to už, doufám, budeme v Diamantové lize," přeje si ředitel ostravského podniku Jan Železný.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě