Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Mladí evropští atleti do Vítkovic

29.10.2010 | 13:13

Novou mobilní tribunu se sedadly pro 3600 diváků dostane vítkovický stadión. Koupilo ji město Ostrava a v půlce příštího roku už bude sloužit jak Zlaté tretře Ostrava (31. května), tak mistrovství Evropy v atletice do 23 let (14.–17. července) Mobilní tribuna bude postavena proti hlavní tribuně v celé délce rovinky. Stávající betonová sloužící jen na stání má být ještě letos zbourána.

"Jde o provizorní řešení, ale velice účelné. Přinese divákům pohodlí, po němž volali," uvedl náměstek primátora Lubomír Pospíšil. Obě betonové tribuny v oválech za brankami zůstanou. Na každou se vejde 3000 až 3500 stojících diváků, takže kapacita vítkovického stadiónu pro dva atletické vrcholy v příštím roce bude kolem 15 000 diváků.

Atletické mistrovství Evropy do 23 let připravuje organizační výbor už dva roky. Novinkou jsou maskoti a hymna.

Autorem ústřední chytlavé melodie s anglickým textem je muzikant Tomáš Průša. Song, který má velké předpoklady stát se šlágrem, nahrála a nazpívala skupina El Rey.

Maskoty jsou prehistorický lovec a lovkyně, jejichž jména se hledají. Postavičky mají symbolizovat, že sportovci patřili na území Ostravy už od pradávna.

"Důkazem může být Petřkovická venuše, která byla nalezena na území města na Landeku a její stáří se odhaduje na 23 tisíc let," vysvětlila koordinátorka šampionátu Šárka Mokrá.

"Na rozdíl od podobných unikátních nálezů pravěkých venuší vyobrazuje ta Petřkovická štíhlou mladou ženu, prostě atletku," dodala.

Organizační výbor také podepsal partnerskou smlouvu s ostravskou společností Auto Heller na zajištění dopravy po čas konání šampionátu.

Hlavní hvězdou mistrovství Evropy do 23 let by mohl být dvacetiletý francouzský sprinter Christoph Lemaitre, který na letošním ME dospělých v Barceloně vyhrál 100 m, 200 m i štafetu a je momentálně nejrychlejší běloch planety.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě