Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Retrospektivní výstava

4.5.2011 | 21:45

Foto: graf.cz

OSTRAVA – Stovky fotografií, dobových článků i soubor trofejí představuje v těchto dnech Ostravské muzeum. S padesátiletou historií Zlaté tretry se návštěvníci mohou seznámit až do 5. června. Prohlédnout si mohou i tretry Emila Zátopka, rekordmanský oštěp Jana Železného anebo originální dres Táni Kocembové-Netoličkové.

50 let Zlaté tretry

4. 5. – 5. 6. 2011
Ostravské muzeum
Masarykovo náměstí
Ostrava – Moravská Ostrava

16. 5. – 31. 5. 2011
OC Futurum
Varenská ulice
Ostrava – Moravská Ostrava

"Podařilo se nám dát dohromady ojedinělou kolekci fotografií, které zobrazují historii závodu i jeho současnost. Lidé si mohou prohlédnout i snímek Joe Klamara z roku 2010. Dokonale zachytil emoce a úsilí, které do závodů dává Usain Bolt. Fotografie v tom roce vyhrála Czech Press Photo," říká jeden z organizátorů Zlaté Tretry Oldřich Zvolánek. Kromě více než stovky fotografií návštěvníci výstavy uvidí téměř 120 reprodukcí dobových článků. Nechybějí ani původní startovní a výsledkové listiny. Expozice také zachycuje, jak se v průběhu času měnily trofeje pro vítěze – od "granátového éčka" až po současnou zlacenou křišťálovou tretru.

Porovnání minulosti se současností nabídnou i další exponáty. Svůj ještě dřevěný oštěp zapůjčila Dana Zátopková. Oštěp Jana Železného, kterým v roce 1996 vytvořil 98,48 metrů dlouhý dosud nepřekonaný světový rekord, je pak důkazem technického a materiálového pokroku. Podobný kontrast nabídne i pohled na tretry slavných běžců Emila Zátopka a Usaina Bolta, ačkoli zvolili různé disciplíny.

Retrospektivní výstavu 50 let Zlaté tretry v Ostravském muzeu (4. 5. – 5. 6.) doprovodí expozice velkoformátových fotografií v OC Futurum od 13. – 31. 5. 2011.

Historie Zlaté tretry fakticky odstartovala v roce 1961, kdy se v Ostravě poprvé konaly Mezinárodní běžecké závody VŽKG. Z nesmělých pokusů vzešla postupem let stálicemezi vrcholnými světovými atletickými událostmi. Zasloužila se o to řada lidí. Je nutné zmínit vítkovické zakladatele Vlastimila Vaculu, Jana Pekaře a Jana Kebrleho, který byl zároveň 33 let ředitelem závodu. K vrcholu mítink přivedl Jan Slanina společně s Českou sportovní a TK Plus Prostějov. Za padesát let existence Zlaté tretry se publiku v Ostravě představila kompletní česká atletická špička. Diváci si užili i výkony velkých světových hvězd. Atmosféru závodů na severu Moravy si vychutnali kubánský osmistovkař Alberto Juantorena, polská sprinterka Irena Szewinská, fenomenální mozambická středotraťařka Maria Mutolaová, nezdolný keňský Dán Wilson Kipketer, úžasný Maročan Hicham El Guerrouj, v posledních letech dva miláčci publika Dayron Robles a především Usain Bolt.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě