Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Nejen oštěp, i další disciplíny Tretry budou plné hvězd, zve Železný

11.5.2011 | 21:03

Foto: graf.cz

Nor Andreas Thorkildsen, Fin Tero Pitkamäki a s nimi trojice Čechů Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch. Takové bude 31. května obsazení závodu oštěpařů na Zlaté tretře Ostrava. A špičková bude i soutěž oštěpařek se světovou rekordmankou Barborou Špotákovou a Ruskou Mariou Abakumovovou.

Bude letošní Tretra především oštěpařským mítinkem? "To ne, určitě ne," řekl ředitel mítinku Jan Železný, někdejší legendární oštěpař a trenér českých oštěpařů i Barbory Špotákové.

Ale obsazení mužského a ženského oštěpu tomu nasvědčuje.
I v dalších disciplínách bude plejáda hvězd. Oštěp, to jsou jen další dva skvělé obsazené závody. Může to ale být zajímavé, protože výkonnost účastníků už bude veliká, speciálně u chlapů. Ti budou mít za sebou nejméně dvě Diamantové ligy (Frydrych v pátek vyhrál závod v Dauhá výkonem 85,32 metru – pozn. red.). Mohli by tak už být rozzávodění. Pokud bude dobré počasí, dočkáme se kvalitních výkonů. U mužů by mohlo padnout i devadesát metrů.

Co když vás někdo z oštěpařů připraví o rekord Tretry 94,64 metru?
To by musel hodně pracovat, ale nevadilo by mi to. Čtyřiadevadesát metrů se dá hodit, ale je to výkon, který kromě mě ještě nikdo nedokázal. Víc by mi vadilo, kdyby někdo přehodil devadesát osm metrů (Železného světový rekord – 98,48 metru – pozn. red.) a kdyby to nebyl český závodník. Pokud by rekord hodil některý z našich oštěpařů, to bych byl velice rád.

Je nějaké oštěpařské jméno, které vám na letošní Tretře chybí?
Ne, nechybí. Thorkildsen a Pitkamäki dlouhodobě táhnou oštěp. A přijede i Sergej Makarov, který závodil ještě se mnou. Pořád je vynikající.

Co se dá čekat od Špotákové, které Ostrava příliš nesvědčí?
Hlavně si přeji, aby jí vyšlo počasí. Loni bohužel měla neuvěřitelné počasí. Zatímco muži měli výborné podmínky, ženy házely ve strašném dešti. V Ostravě jsem zažil už ledacos, ale tak prudký liják jako loni byl výjimečný. Snad letos vyjde počasí všem stejně.

Před rokem byl v hlavní soutěži Zlaté tretry oštěp žen. Tentokrát v něm budou závodit muži. Nevyčetla vám Barbora Špotáková, že jste ji odsunuli do předprogramu?
Nevyčetla. Naopak. Ale ptal jsem se jí na to. Říkala, že je ráda, že aspoň uvidí celý mítink. V minulosti totiž vždy házela a z ostatních disciplín nic neviděla.

Dal byste na ni, pokud by měla zájem zůstat v hlavním programu?
Pokud by chtěla, tak by tam byla. Bára je v tuto chvíli největší jméno v české atletice, má privilegované postavení, takže kdyby chtěla, tak bych ji jako ředitel mítinku do hlavního času prosazoval.

Zdroj: Jiří Seidl, MF DNES

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě