Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Greene v Ostravě: Veteráni? Už nemám co dokazovat

28.5.2011 | 13:13

Po šestnácti letech se do Ostravy vrátila jedna z legend světového sprintu Maurice Greene. Byť si na detaily z tehdejšího startu v České republice příliš nepamatuje, Zlatá tretra 1995 znamenala pro amerického sprintera jeden z prvních evropských mítinků. "Byl to začátek kariéry, kdy jsem si všechno užíval. A teď je to vlastně stejné. Když nezávodím, jsem víc relaxovaný," říká Maurice Greene, který je čestným hostem při 50. jubileu Zlaté tretry Ostrava.

Na přelomu tisíciletí byl králem světového sprintu – stal se mistrem světa, olympijským vítězem a hodnotu světového rekordu zlepšil postupně na 9,79 s.

Poslední závod absolvoval před šesti lety, v roce 2005. V současnosti se věnuje trenérské práci, trénuje atlety, ale také pomáhá hráčům amerického fotbalu a basketbalistům. Aktivně už neběhá, ani svěřenci na tréninku jej nevyhecují. "Pořád jim říkám, že bych je porazil. Ale už to nemám zapotřebí," tvrdí Maurice Greene. "Asi by to bylo trochu pomalé… Ale možná čas kolem 11 vteřin bych zvládl."

Ke startu v ostravském závodu veteránů se vyhecovat nenechal. "Ale to opravdu ne! Já už nemám co dokazovat."

Ze světových rekordů, které vytvořil, mu zůstal jediný – na 60 m v hale. "Je dobře, že se sprinterské rekordy mění, znamená to, že naše disciplína vyvíjí. Nikdy nechcete vidět, že něco zůstává dlouho."

Nejlepší historické výkony Usaina Bolta jej překvapily. "Není moc věcí, která mě dokážou v atletice upoutat, ale jedna z nich byla, když se Bolt ukázal na stovce. Všichni byli v šoku, co předvedl se světovými rekordy," uznává Maurice Greene. Hranice lidských možností však neodhaduje. "Nechci to odhadovat. Všechno se mění – technika běhu, lidské schopnosti, technologie."

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě