Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Mužík se vypjal k druhému místu

13.6.2003 | 10:25

OSTRAVA 12. června (ČTK) - Vyprovokovat doslova zběsilým úvodem Felixe Sáncheze se nedal český překážkář Jiří Mužík a ve svém rytmu, zprvu pomalejším, si nakonec doběhl na Zlaté tretře v Ostravě pro druhou pozici v času 48,63 sekundy. Rychlejší než český rekordman byl dnes pouze Sánchez, který už téměř dva roky nepoznal hořkost porážky.

Mistr světa z Dominikánské republiky předvedl letošní nejlepší světový výkon 48,10 sekundy, boj o druhé místo s Mužíkem prohrál o prsa Američan Eric Thomas. "Tak to dopadlo podle předpokladů, světová jednička zase vyhrála," komentoval vicemistr Evropy z loňského Mnichova Sánchezovo sedmnácté vítězství za sebou.

"Ale já jsem rád, že jsem se nakonec dostal na druhé místo," komentoval svůj výkon Mužík. "Běžel moc dobře," pochválil Sánchez českého překážkáře. Sám si stěžoval na techniku. "Nemyslel jsem si ale, že bude tak špatná. Musím na ní zapracovat," uvedl.

Sánchez po raketovém startu doběhl Mužíkův handicap po 80 metrech. "Nečekal jsem, že to bude tak rychle. Ale u něj je běžné, že to rychle rozběhne. Já jsem se snažil držet svůj rytmus," objasňoval svou taktiku svěřenec Dalibora Kupky z Dukly Praha. V letošním roce změnil rytmus a běhá úvod na 14 kroků mezi překážkami. "Nemůžu to proto prát tak rychle, mezi překážkami totiž trochu cupitám. Jenže neběhá se to na dvě stě metrů, takže síly jsou pak na konci potřeba," vysvětloval.

V Ostravě jich měl dostatek. Ačkoliv v polovině závodu byl na sedmém místě, v závěru úžasně zrychlil. "Konec ale nebyl úplně ideální, ale i tak je to super výkon," radoval se po druhém startu v sezoně na překážkách. "Chtělo by to ještě dvě desetiny dolů, ale Sáncheze bych dneska stejně neporazil," smířil se. "S časem tedy úplně spokojen nejsem, sezona se však jen rozjíždí," prohlásil. "Ještě se trochu hledám v tom rytmu, ale není všem dnům konec," vyhrožoval do budoucna.

Po závodu si společně s vítězem oběhl čestné kolečko. "To by měli klusat jenom vítězové, je to nepsané pravidlo, ale já jsem cítil, že musím poděkovat skvělým divákům," vysvětloval, proč si naložil dalších 400 metrů navíc. "Je tady neskutečná atmosféra. Jeden z vrcholů letošního roku. Pro mě je to nejlepší mítink na světě," děkoval zaplněnému hledišti, kam se vejde téměř 20.000 diváků. "Předvedl jsem slušný výkon a chtěl jsem jim poděkovat," omlouval se naoko.

Z atletických kuloárů Ostravě probleskly zprávy, že Sánchez společně s mílařem Bernardem Lagatem v noci před závodem příliš nespali, hlasitá muzika z hotelového pokoje byla prý slyšet do tří do rána. "Tomu nevěřím, dokud bych to neviděl. Je to profík po všech stránkách, předvedl skvělý výkon, takže nevěřím, že byl pařit," prohlásil. "Před čtyřstovkou by si to nedovolil, to je něco jiného než technické disciplíny," kroutil hlavou Mužík.

Příští týden jej čeká na Evropském poháru "hladká" čtyřstovka, pak mítink v Aténách. "Potřebuji nyní hlavně odpočívat a trénovat, pak se chci pořádně připravit na mistrovství světa," plánoval po nejlepším startu do sezony v kariéře. "Tohle je takový šestý možná sedmý nejlepší výkon v životě, věřím, že letos ten osobák padne," chce zaútočit na svůj šest let starý čas 48,27 sekundy.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě