Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Čeští atleti se v Ostravě neztratili

13.6.2003 | 10:29

OSTRAVA 12. června (ČTK) - Směle se s absolutní světovou špičkou poměřili na Zlaté tretře v Ostravě čeští atleti. Soutěž oštěpařů vyhrál světový rekordman Jan Železný, druhým místem potvrdil letošní dobrou formu Jiří Mužík v běhu na 400 metrů překážek. Limit na světový šampionát splnil na setinu přesně mílař Michal Šneberger, druhým osmimetrovým skokem překvapil dálkař Dukly Praha Petr Lampart a poprvé od narození syna Jakuba překonala hranici 190 centimetrů výškařka Zuzana Hlavoňová.

Ta splnila výkonem 192 cm limit B pro letošní mistrovství světa, ale protože s horším z kritérií může na šampionát pouze jedna reprezentantka, Hlavoňové tento výkon nestačí. Z haly má potřebný A-limit totiž skočený Iva Straková. Do hlavního programu ze jako vítězové z B-běhů dostali sprinter Jiří Vojtík a Roman Šebrle, jenž se jako desetibojař poměřil s překážkáři.

Lampart podruhé v životě přelétl osmimetrovou hranici extratřídy - o čtyři centimetry, čímž jej od limitu na mistrovství světa dělilo jen šest centimetrů. "Ty zamrzí," přiznal vytáhlý dálkař pražské Dukly. Radost měl alespoň z 'čistého' osobáku. Loňských 818 cm z Brna totiž předvedl bez povinného větroměru.

"Prohrát na takovém mítinku jen se Stringfellowem není špatné. Mám radost z cenných skalpů," řekl atlet, který výrazně vylepšil své letošní maximum. "Snad o půl metru. Dodnes mi nešel rozběh, nikdy jsem ho netrefil, ale začínám se do toho dostávat," pochvaloval si svěřenec Milana Kováře.

Zaplněné ochozy už v předprogramu nažhavil domácí výškař Jaroslav Bába letošním českým maximem 227 cm. Vítkovický talent, který už letos v hale skočil 232 centimetrů, pak ještě atakoval 230 cm, ale nakonec zůstalo u vyrovnaného juniorského rekordu ČR. "Na 230 ještě nemám nic naskákáno," přiznal skromně Bába.

"Jsem moc ráda, že mi to konečně skáče. To je důležitější než výkon 192 centimetrů. Cítila jsem, že to bylo technicky vcelku dobré, že mě to koplo vždycky nahoru," vykládala spokojeně první česká dvoumetrová výškařka Hlavoňová. Po extralize si kvůli bolesti zad dala klid a vyplatilo se. "To je dobrá zpráva. Nebolí, ale musím je šetřit," plánovala další start na Odložilův memoriál.

Pokud chce jet na srpnové mistrovství světa do Paříže, musí splnit lepší z limitů 195 cm. "Ale mně to vůbec nevadí, já bych tam s tímhle výkonem ani nechtěla jet, protože bych nepostoupila z kvalifikace," prohlásila Hlavoňová. "Ve Vítkovicích se mi vždycky skákalo dobře, je tu skvělá atmosféra, která mi pomohla se vyhecovat. Vždy si v Ostravě skočím dobrý výkon," dodala.

Nedařilo se pouze Šárce Kašpárkové, která se musela spokojit s trojskokem na hranici 14,00 metrů a stačilo jí to až na šesté místo. "Trochu se stydím," utrousila česká rekordmanka. Nevýrazný výkon předvedla také tyčkařka Pavla Hamáčková, která překonala pouze 422 centimetrů a skončila sedmá.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě