Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Cherono pokazil premiéru El Guerrouje

13.6.2003 | 10:35

OSTRAVA 12. června (ČTK) - Keňan Stephen Cherono pokazil seniorskou premiéru Hichama El Guerrouje v běhu na 5000 metrů na mítinku Zlatá tretra. Marocký světový rekordman v běhu na 1500 metrů zahájil v Ostravě tažení, na jehož konci má být double na MS a olympiádě.

První pětikilometrovou trať od roku 1992, kdy získal v tomto závodu bronzovou medaili na juniorském světovém šampionátu, však El Guerrouj nevyhrál. Cherono jej v cílové rovince porazil v letošním nejlepším světovém výkonu 12:48,81 minuty.

Strojové tempo na úrovni světového rekordu drželi běžci díky třem vodičům, kteří startovní pole roztrhali. Společně s El Guerroujem, který běžel s černou pásku na dresu na počest obětí nedávných teroristických útoků v Casablance, se držel v popředí také Cherono a takticky šetřil síly za svými soupeři. V cílové rovince pak zaútočil a vytvořil si o 23 sekund osobní rekord.

Guerrouj, který běžel od třetího kilometru v čele, předvedl výkon 12:50,24 minuty. "Ukázalo se, že jsem pořád mílař. Běžel jsem úplně na maximum, rychleji to nešlo," prohlásil po závodu trojnásobný mistr světa El Guerrouj. "Byl to úžasný závod. Ještě mi ale chybí, abych měl lepší rytmus běhu. Budu však na tom pracovat a v přípravě na pětikilometrovou trať budu pokračovat," slíbil trojnásobný světový rekordman.

Cherono má nejraději 1500 metrů. "Byl to vynikající duel," radoval se z vítězství. "Na mistrovství Keni poběžím steepl," prohlásil.

Silně věřící Guerrouj, který se každý den modlí, platí za největší hvězdu světové atletiky. Netrpí manýry, oproti Marion Jonesové a Michaelu Johnsonovi nepotřeboval v Ostravě zvláštní péči. "Kolem Američanů tady lítalo pět lidí," vzpomínal na minulé roky ředitel závodu Tomáš Petera. "El Guerrouj je velmi sympatický, příjemný a výborně se s ním jedná. Ani kvůli své víře nechtěl žádnou zvláštní péči," povídal Petera.

Skvělý marocký běžec se na ostravský start velmi pečlivě připravoval. Přivezl společně s otcem, manažerem a trenérem i vlastní vodiče, další angažoval na místě. Několikrát se s nimi radil a měnil plánované mezičasy. "Je to pro něj obrovská alchymie," řekl Petera. Pohodovému běžci, který se pečlivě připravuje i na tiskové konference, se dostalo se v Ostravě ze strany organizátorů té nejlepší možné péče.

El Guerrouj měl luxusní pokoj v hotelu, jídlo bylo rozmanité, aby si mohl vybrat. "Ale není příliš náročný. Jen když jsem s ním letos jednal, tak měl zrovna ramadán a nejedl jen nějaký druh masa," potvrdil běžcovu skromnost Petera, který byl připraven dokonce před jeho startem pokropit sluncem rozžhavenou novou dráhu. Za péči, které se mu dostalo, se trojnásobný mistr světa odvděčil.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě