Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Fenomenální Bolt už rekordy nepočítá. Lámat je budu dál, slibuje.

23.5.2012 | 18:56

Foto: graf.cz

Nejzářivější hvězda blížícího se mítinku Zlatá tretra Ostrava 2012 už má startovní číslo. Kromě toho dostal i speciální dárek: vstupenku do Českého olympijského domu v Londýně. Nejprve si však nejlepší sprinter světa na vítkovickém stadionu zaběhl první závodní šedesátku se čtyřletými dětmi, těm nejmenším rozdal metrovou čokoládu, a pak se o ostravském závodě rozpovídal s novináři. Podívejte se, co jim na tiskové konferenci pověděl:

… o blížících se olympijských hrách v Londýně?

Můj projekt Bolt pokračuje, chtěl bych zopakovat tři zlaté medaile z Pekingu, zatím se mi v přípravě daří i trenér je spokojený s tím, co předvádím. Hlavně musím zůstat soustředěný a dopadne to dobře. Nebojím se tlaku, který přijde v Londýně, dokážu ho zvládnout. Chci tam zase předvést něco speciálního a výjimečného. Londýn bude velmi hlasitý, angličtí Jamajčané mě tam konečně uvidí, normálně tam nezávodím, takže to bude skvělé, moc se těším.

…metrové čokoládě, kterou dostal od ostravských dětí?

Ještě nikdy jsem tak velkou čokoládu neviděl, ale byla dobrá.

…cíli pro Zlatou tretru Ostrava 2012?

Poběžím v Evropě poprvé v téhle sezoně a očekávám výborný čas, doufám, že počasí bude tak hezké jako dnes. Ještě jsem tu nezažil takové teplo, snad to do pátku vydrží.

… vzpomínkách na Ostravu?

Vždy si budu pamatovat zlé počasí a skvělé diváky.

…přípravě na Londýn?

Hodně jsem zapracoval na startu, také jsem se víc soustředil na sílu a vůbec všechny aspekty běhu.

… návratu Dwaina Chamberse?

Bavili jsme se spolu už dříve, byl to sympatický člověk. Pravidla jsou pravidla, pokud mu povolují start, je to v pořádku. Bude to soupeř jako každý jiný.

… čase, s kterým by mohl na olympiádě v Londýně vyhrát?

V Londýně nikdy nevíte, jaké bude počasí, jestli bude foukat. Takže časem se moc netrápím, chci hlavně zvítězit a udělám pro to vše.

… skvělých časech, které předvádějí jeho soupeři (Powell, Gatlin, Blake)?

Vždy se zaměřuji na sebe, abych byl co nejlepší a stal se ze mě šampion. Ale samozřejmě je dobré pro atletiku, že se běhá tak rychle.

… ulitém startu v Tegu?

Dostatečně jsem se tenkrát nesoustředil, byl jsem moc vzrušený, protože se mi tam velmi dařilo a chtěl jsem vyhrát. Ale už vím, co se tenkrát stalo a poučil jsem se z toho. Od té doby se víc soustředím. Víckrát už se mi to nestane.

… basseballu?

Trochu mě to nudí. Nejsem takový fanda jako do fotbalu.

… co bude důležitější na olympiádě v Londýně: 100 nebo 200 metrů?

Když budu v té správné formě, nikdo mě nemůže porazit ani na jedné trati. Dvoustovka je moje láska, ale vím, že stovka je královská disciplína a bude vždy tou nejpopulárnější.

… kolegovi Johanovi Blakeovi?

Možná s ním budu mít někdy problém. Letos jsme proti sobě ale ještě neběželi. Jsme skvělí přátelé, užíváme si spolu tréninky. Ale máme rozdílné plány, co se týká mítinků. Měli bychom se spolu střetnout, až budeme oba ve skvělé formě, tak to bude správné.

… svém startu?

Můj start se zlepšil, myslím, že jsem ve skvělé formě a budu běžet lépe než kdy předtím. Mám ještě dva měsíce na zlepšení, hlavně musím zvládnout přechod. Pokud bude start povedený, můžu zase ohrozit světový rekord.

… jeho formě?

Jsem na dobré cestě, stejně jako tomu bylo na mistrovství světa v Berlíně, jsem totiž zdravý a to je hlavní.

… 200 m?

Stovka je více technická disciplína, proto jí běhám častěji, abych si zlepšil techniku. Na dvoustovce jsem si jistý, proto si radši vybírám stovku.

… Jamajce jako sprinterské velmoci?

Moje teorie spočívá v tom, že v Jamajce se velmi často pořádají atletické závody, je tam veliká soutěživost. Vše vychází ze středoškolských šampionátů. A také je to Karibik.

… Jamajce jako novém členu Mezinárodní hokejové federaci (IIHF)?

Když jsem to slyšel, říkal jsem si cože? Jak může být Jamajka v IHF. Pomyslel jsem si, že budou muset trénovat někde jinde, protože v Jamajce se to rozhodně nedá. A napadla mě Česká republika.

… jeho výjimečnosti v atletickém světě?

Jsem rád, že jsem zachránil atletiku a jsem připraven dál nést tu zodpovědnost. Svůj sportovní život si vždy užívám, je to pro mě zábava.

… rivalitě mezi USA a Jamajkou?

Je to velmi dobře, díky tomu se všichni můžeme jen zlepšovat. Nyní je Jamajka lepší, Američané by na sobě měli zapracovat.

… vzpomínkách na Peking?

Moc jsem si to tam užil. Nejvíc si pamatuji štafetu, dlouho do noci jsme s kluky seděli a bavili se. Nakonec nás musel trenér vyhnat do postelí.

… světových rekordech?

Nepočítám je. Kolik jich vlastně mám, Šest nebo víc? Nestarám se o to. Je to ale skvělý pocit když to zaběhnu, vždycky si to budu pamatovat.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě