Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Vylepšit světový rekord? Leda s uragánem a ženským oštěpem, smějí se oštěpaři

24.5.2012 | 19:33

Foto: Česká sportovní / Vlastimil Vacek

Češi proti zbytku světa. I tak by se mohlo pojmenovat blížící se ostravské klání v oštěpařském sektoru na Zlaté tretře v Ostravě. Vedle vítěze Diamantové ligy v Šanghaji Vítězslava Veselého a dalších oštěpařů ze skupiny trenéra Jana Železného se na ostravském stadionu představí i dvojnásobný olympijský vítěz Nor Andreas Thorkildsen či mistr světa Fin Tero Pitkämäki. Ještě předtím se ale nejlepší oštěpaři světa střetli na tiskové konferenci s novináři. Podívejte se, co atletické hvězdy pověděly.

Andreas Thorkildsen

O Zlaté tretře?

Sledoval jsem Zlatou tretru v posledních letech v televizi a vypadalo to skvěle. Naposledy jsem tu byl před deseti lety, chtěl jsem přijít i loni, ale byl jsem zraněný. Věřím, ze Jan Železný nám připraví ten kvalitní boční vítr a budou z toho daleké hody.

… blížícím se ME v Helsinkách?

Chci samozřejmě vyhrát. Nabídl jsme ostatním soupeřům stříbrnou medaili, protože tu samozřejmě nechci.

… diamantové lize v Šanghaji?

Počasí bylo skvělé, samozřejmě si dělám srandu. Cítil jsem trochu achilovku, a tak jsem v Šanghaji šel jen tři pokus, abych neriskoval svojí účast na Zlaté tretře a v Oslu.

… světovém rekordu Jana Železného?

Pokud se změní pravidla, dají nám do rukou ženský oštěp a podstavec pod nohy, mohli bychom ho překonat. (smích)

Tero Pitkämäki

O Zlaté tretře?

Jsem rád, že jsem se mohl opět vrátit. Jsou tu skvělí diváci, o rekordu mítinku asi mluvit nemůže, protože výkony Jana Železného tu byly úžasné.

…českých oštěpařích?

Bylo skvělé s nimi trénovat. Jsem zato velmi rád.

…světovém rekordu?

Ve sportu je všechno možné, ale myslím, že na tohle je potřeba boční vítr uragánového typu. (smích)

...o blížícím se ME v Helsinkách?

Rád bych oštěpařským kolegům dal ostatní medaile a nechal si zlato z mistrovství Evropy v Helsinkách. Bude to po dlouhé době opět doma, takže doufám, že se mi tam bude dařit.

Vítězslav Veselý

O Zlaté tretře?

Jako mladý jsem se sem jezdil dívat na trenéra, takže jsem rád, že tu teď můžu házet v hlavním programu a ještě ve světové konkurenci. Navíc nám Jan Železný jako ředitel mítinku zajistí asi vždy ty nejlepší podmínky.

…triumfu na prvním mítinku Diamantové ligy v Šanghaji?

Určitě i to vítezství první Diamantové ligy přispělo k pohodě. Je to dobrý začátek. Andreas i Tero jsou pro mě jména světového oštěpu, takže je pořád respektuji.

… českém oštěpu proti zbytku světa na Zlaté tretře?

Může to tak vypadat, ale jdeme tam také každý sám za sebe, tak uvidíme, jak to dopadne.

… svých rezervách v osobním rekordu?

Těžko říct, v Šanghaji jsem se mu přiblížil, ale byly velmi špatné podmínky, takže s tím výkonem jsem spokojený. Pokusím se tu formu využít na Zlaté tretře zítra, snad bude dobré počasí.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě