Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Osmistovkařky Semenyaová a Jelimová chystají hvězdný návrat

24.5.2012 | 19:58

Foto: Česká sportovní / Vlastimil Vacek

Dvě africké půlkařské královny a velké soupeřky Pamela Jelimová a Caster Semenyaová se poprvé střetnou na Zlaté tretře v Ostravě. Ještě předtím se ale o své formě i životních osudech rozpovídaly s novináři. Podívejte se na jejich odpovědi.

Pamela Jelimová

O světovém rekordu Jarmily Kratochvílové?

Je pravda, že občas moc soutěžíme a pak není tolik čas na trénink. Kdybych se chtěla zaměřit na překonání světového rekordu, musela bych méně závodit a více trénovat. Přesto už teď se připravuji velmi tvrdě a uvidíme, co se stane. Osmistovka je velmi náročná disciplína a světový rekord Jarmily Kratochvílové je výjimečný.

… ztrátě formy po úspěšném roce 2008?

Trénovala jsem tvrdě, a tak jsme se s trenérem dlouho ptali: Co se děje? Myslím, že jsem byla velmi vyčerpaná. Někdy člověk musí respektovat své tělo a odpočinout si. Na vině nebyla ani svatba nebo můj soukromý život. Ale opravdu jen vyčerpaní. Odpočinula jsem si a teď jsem zpět.

… sportu?

Spojuje lidi i je skvělé, že tomu můžu dopomoct..

… Caster Semenyaové?

Je dobře, že můžeme běhat proti sobě, právě souboje s Semenyaovou mi můžou pomoct se zlepšit a zaběhnout skvělý čas.

Caster Semenyaová

O vynucené závodní pauze?

Kdybych neměla závodní pauzu, mohla jsem už světový rekord překonat nebo se k němu alespoň přiblížit. Byla jsem ve skvělé formě, škoda, že jsem tenkrát nemohla běhat víc.

… jejím současném životě v porovnání s aférou v předchozích letech?

Nyní je to o moc lepší, s podporou rodiny a mého týmu jsem šťastnější. Život před Berlínem (2009) nebyl lehký, ale musela jsem se s tím vyrovnat. Teď se musím především soustředit na budoucnost a olympijský vrchol v Londýně.

… Pamele Jelimové?

Někdy je jednodušší neběžet proti silnému soupeři, ale jsem ráda, že se můžeme střetnout tady na Zlaté tretře, Pamela je nyní světová jednička. Bude skvělá příležitost tu poměřit své síly. Obě ze sebe vydáme to nejlepší. Už jsem si proti ní chtěla zaběhnout dříve.

… sportu?

Děti v Africe se nám chtějí podobat. Věřím, že svými výkony můžu motivovat mladé dívky a ženy ve své zemi a to je skvělé.

… trenérce Marii Mutolové?

Chtěla jsem nějakou změnu a trénovat s Mutolovou pro mě byla skvělá příležitost, takže jsem se jí chytila. Ona pro mě byla vždy velkým vzorem. Tréninky probíhají skvěle, myslím, že se ubíráme správným směrem.

…roku 2009

Myslím na budoucnost, dívám se dopředu a minulost už neřeším.

… Nelsonu Mandelovi?

Uznávám Mandelu a byla bych mu ochotná věnovat i zlatou olympijskou medaili.

… rekordu Zlaté tretry?

Je cíl ho překonat. Pokud poběžím pod 1:57, budu spokojená. Následuji rady mojí trenérky a vydám ze sebe vše.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě