Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Železný se praštil do hlavy a vyhrál

13.6.2003 | 10:37

OSTRAVA 12. června (ČTK) - Nejprve se oštěpař Jan Železný před atletickým mítinkem Zlatá tretra v Ostravě podíval do horoskopu a u Blíženců nenašel příliš pozitivní předpověď. Pak si při příchodu na stadion kvůli kšiltovce naražené až příliš do čela nevšiml sloupu a praštil se do hlavy. No, to to tedy pěkně začíná, řekl si. Nakonec ale vylepšil své letošní maximum a hodem z páté série centimetr pod 89 metrů soutěž jasně vyhrál.

Druhý skončil Němec Boris Henry (83,15). "Výkon je vcelku dobrý, ale abych řekl pravdu, jsem trochu zklamaný. Dalo se dneska hodit daleko," prohlásil po závodu Železný, který se dnešním hodem dostal na druhé místo letošních světových tabulek za Sergeje Makarova z Ruska. "Série byla dobrá, dvakrát 87 a jednou skoro 89, i když hod nebyl zádama. Potřeboval bych ještě tak tři, čtyři pokusy, což je zajímavé. Snad příště," doufal ve zlepšení v dalších startech.

Pochvaloval si atmosféru. "Byla super, skvělé závody, atleti to ocení," vysekl poklonu pořadatelům. Při vzpomínce na eskapádu při příchodu na stadion se jen pousmál. "Necítil jsem se vůbec dobře. Horoskop v nějakém časopisu byl na ho..., pak jsem si namlátil do palice, naštěstí jen přes kšilt. Tak jsem si říkal, to je fakt výborný," chechtal se. "Pořád se učím, jsem nešika," prohlásil.

V Ostravě to dnes byl zřejmě předposlední závod na českém území v kariéře. Příští rok by rád na olympijských hrách v Aténách totiž skončil s kariérou. "Ostrava by byl dobrý závod pro splnění limitu. Doufám, že budu zdráv," řekl.

Loučení před domácím publikem tedy plánuje až za rok. "Věřím, že Super Grand Prix bude i v dalších letech, protože tady padaly vynikající výkony," hodnotil. K případnému startu na srpnovém mistrovství světa se stále nevyjádřil. "To je ještě pořád daleko," řekl.

Dnešní výkon ho posílil zejména psychicky. "Pokud budu házet trochu lépe technicky, tak je dobrá šance. Je to povzbuzení, nebylo to špatné, akorát to chce zlepšit techniku. Dá se z toho odrazit do dalších závodů."

Další starty ještě Železný nemá přesně naplánované, uvažuje o mítinku v Aténách za dvanáct dní. Svůj aktuální zdravotní stav nehodnotil. "Já to hned po závodu nepoznám, jak jsem natřenej finalgonem, tak to tělo je rozhicovaný. Uvidím až ráno," dodal.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě