Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Čeští oštěpaři na Zlaté tretře předčili světové soupeře, Bolt nezářil

25.5.2012 | 22:05

Foto: Česká sportovní / Vlastimil Vacek

Čeští oštěpaři zdobili Zlatou tretru. Barbora Špotáková na atletickém mítinku v Ostravě vylepšila světový výkon roku na 67,78 metru, i Vítězslav Veselý vyhrál a znovu porazil olympijského vítěze Thorkildsena a spol. Hvězdný Usain Bolt stovku vyhrál, ale jeho čas 10,04 v protivětru zůstal za očekáváním.

Točící se vítr dělal atletům problémy, komplikoval život hlavně běžcům a v roli "škodiče" vystřídal obvyklý déšť. Na dvacet tisíc nadšených lidí v ochozech se však náladu zkazit nenechalo a bylo odměněno světovými výkony sezony a rekordy mítinku.

Zklamaný Bolt: Ostravo, miluji tě

Krátce po půl osmé měl přijít očekávaný vrchol mítinku - stovka s fenomenálním Boltem. Publikum hlasitě vzývalo svého hrdinu, hravý Jamajčan předvedl několik typických opiček. Jenže samotný závod nepřinesl očekávaný útok na nejlepší čas roku.

Stovce předcházel ulitý start, který zhmotnil vzpomínku na finále stovky na loňském MS v Koreji, kde musel Bolt senzačně kvůli porušení pravidel odstoupit. Tentokrát křivil zklamaně tvář Jihoafričan Magakwe, pohodě hlavního favorita ale zádrhel nepřidal.

Po druhém výstřelu Bolt zaspal, v blocích měl nejpomalejší reakci. Své soupeře předstihl až po sedmdesáti metrech a v protivětru osm desetin metru za vteřinu proťal cílovou fotobuňku v čase nad deset vteřin. Pro většinu sprinterů by to nebyl důvod k mračení, trojnásobný olympijský vítěz je ale jiná třída. Vždyť pomaleji kromě rozběhů na vícekolových šampionátech a předkol na mítincích stometrovou trať ve finálových kláních ještě neběžel.

"Necítil jsem se úplně v pohodě. Nebyl jsem nervózní, ne, to vůbec. Ale prostě to vypadá tak, že jsem dnes asi neměl svůj den. V tuto chvíli si ještě sám neumím vysvětlit, co se stalo," přiznal světový rekordman. Zaplněnému hledišti to ale tolik nevadilo, při čestném kolečku trochu přimraženého showmana halasně povzbuzovalo a Bolt roztál. "Ostravo, miluji tě," vzkázal divákům.

Krásný pocit, hlásila vítězná Špotáková

Špotáková porazila svou úhlavní rivalku Marii Abakumovovou z Ruska, vedla od první série, celkem třikrát přehodila 66 metrů. Největší exploze přišla ve třetím pokusu, olympijská vítězka po odhodu vymrštila paže s optimistickou předtuchou, vzápětí je nechala klesnout - chtěla víc. Oštěp přesto plachtil daleko a málem přišpendlil k trávníku pásku označující rekord mítinku, který padl. Zaplněné tribuny vítkovického stadionu zabouřily a Češka odpověděla šťastným úsměvem.

"Je to krásný pocit, přesně tohle jsem si přála - vítězství v rekordu mítinku a s výkonem roku. Splnila jsem vlastně všechny úkoly. Nechala jsem si pár metrů na další mítinky a doufám, že přidám i na dravosti," vykládala po závodě rozzářená Špotáková.

Abakumovová se trápila a nespokojeně pohazovala dlouhým copem, žádný z pokusů netrefila jako při nedávném závodě Diamantové ligy v Dauhá, po němž vedla světové tabulky. Mistryně světa z Tegu se nakonec aspoň výkonem 64,34 metru prodrala na druhé místo.

"Barbora házela perfektně, měla výbornou sérii. Já jsem se fyzicky necítila nejlépe, jako by mi chyběly síly. Hlavní ale je, abych byla v ideální formě v srpnu," připomněla Abakumovová vrchol sezony na londýnské olympiádě.

Veselý znovu porazil Thorkildsena

V soutěži oštěpařů Veselý dokázal, že jeho nedávné vítězství na mítinku Zlaté ligy v Šanghaji vůbec nebyla náhoda. Znovu pobil všechny hvězdné soupeře a bombardoval pětaosmdesátimetrovou hranici, nejdále se dostal na 85,67.

"Série je to pěkná, jen škoda, že mi to aspoň jednou neuletělo," litoval Vítězslav Veselý. "Začátek sezony mi ale vyšel, je to dobré pro sebevědomí, i že se zúročuje tréninková dřina."

Konkuroval mu jen světový suverén poslední dekády Andreas Thorkildsen z Norska, navzdory svému letošnímu maximu mu však na Čecha chyběl skoro metr. "Zatím jsem ho porazil jen dvakrát a pořád je to teprve začátek, důležité závody ještě přijdou," brzdil čtvrtý muž z loňského MS předčasné naděje.

Hejnová nestačila jen na Stambolovovou

Na čtvrtce překážek útočila na vlastní světové maximum roku Bulharka Vania Stambolovová, nakonec za svým pět dnů starým časem ze Smyrny zaostala o jedenáct setin a vyhrála za 54,15 sekundy. Zuzana Hejnová finišovala jako druhá s více než sekundovou ztrátou, splnila však limit pro účast na OH i ME.

"Jsem spokojená, ale v prvním startu na překážkách v sezoně jsem čekala lepší výkon, byl to spíš souboj s větrem a vlastními silami než se soupeřkami. Kvůli větru jsem musela v mezerách přidávat kroky," posteskla si Hejnová.

Vyhořela úřadující světová šampionka z Tegu Lashinda Demusová - favorizovaná Američanka doběhla až šestá. Účast na mistrovství Evropy v Helsinkách si zajistila pátá Zuzana Bergrová, totéž se na stejné trati mužů povedlo Josefu Prorokovi a Václavu Barákovi.

Velké představení tyčkaře Lavillenieho

Dvoustovku ovládla podle očekávání Veronica Campbellová-Brownová z Jamajky kvalitním časem 22,38 sekundy, na dvojnásobné trati vládla Sanya Richardsová-Rossová (50,65). Domácí Denisa Rosolová, která v Ostravě favoritku v minulosti dokonce porazila, obsadila až pátou příčku. "Nikdy jsem takhle pomalu sezonu nezačala," kroutila hlavou nad časem 52,10.

V dalším z vrcholů hvězdami nabitého podvečera dominovala na osmistovce keňská olympijská vítězka Pamela Jelimová, která nedala šanci jiné africké královně půlky Caster Semenyaové z JAR. Maximum mítinku ani sezony se však ve větrné loterii neměnilo, stejně jako na očekávané čtvrtce, kterou vyhrál jiný zlatý z Pekingu Lashawn Merritt z USA.

Co se nepovedlo běžcům, předvedl v tyčkařském sektoru francouzský mušketýr Renaud Lavillenie, který rozjásal tribuny skokem přes 590 centimetrů a pak se dokonce pokoušel zdolat šestimetrovou hranici. Neuspěl, ale zařadil se mezi miláčky páteční ostravské atletické slávy.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě