Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Zlatou tretru ozdobili Aldamaová, Sánchez a Čeplaková

13.6.2003 | 10:39

OSTRAVA 12. června (ČTK) - Tři nejlepší letošní světové výkony padly v úvodu atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Postarali se o ně kubánská trojskokanka Yamilé Aldamaová vůbec prvním patnáctimetrovým skokem na českém území, nedlouho po ní postavil tabulky na hlavu téměř dva roky neporažený Felix Sánchez z Dominikánské republiky na 400 metrů překážek a slovinská půlkařka Jolanda Čeplaková jako druhá letos běžela pod 1:58 minuty.

Zaplněné ochozy už v předprogramu nažhavil domácí výškař Jaroslav Bába letošním českým maximem 227 cm. Vítkovický talent, který už letos v hale skočil 232 centimetrů, pak ještě atakoval 230 cm, ale nakonec zůstalo u vyrovnaného juniorského rekordu ČR. "Na 230 ještě nemám nic naskákáno," přiznal skromně stále ještě osmnáctiletý výškař, jehož pokusy sklízely bouřlivé ovace. "Připadal jsem si jako v hlavním programu," pochvaloval si vděčné publikum.

To hned vzápětí mohlo zatleskat prvnímu supervýkonu mítinku; Aldamaová dolétla přímo na hranici 15 metrů a hned v první disciplíně s puncem Grand Prix vylepšila o dva centimetry vlastní výkon roku. Rekord mítinku a vůbec první patnáctimetrový skok na českém území předvedla ve čtvrté sérii. "Cítila jsem se i na lepší výkon," řekla Kubánka, jež však i přes svoji letošní suverenitu není favoritkou pařížského MS. "Čekám britské občanství a Kuba mi nepovolí startovat," vysvětlila vicemistryně světa ze Sevilly.

Šárka Kašpárková se musela spokojit s trojskokem o rovný metr horším, stačilo jí to na šesté místo. "Trochu se stydím," utrousila česká rekordmanka.

To hlavní ale mělo přijít až po slavnostním defilé hvězd. Na korbách otevřených dodávek dvakrát obkroužily zrekonstruovanou dráhu největší hvězdy mítinku - Hicham El Guerrouj, Dwain Chambers, Jan Železný, Roman Šebrle, Merlene Otteyová či Berhane Adereová.

Chyběl Felix Sánchez z Dominikánské republiky, který se už chystal na svůj start na 400 m překážek. Vloni neporažený šampion vzápětí prolétl trať za 48,10 a vyšvihl se na první místo letošních tabulek skoro o půl sekundy. "Doufám, že moje série bude pokračovat," řekl po sedmnáctém vítězství za sebou loňský spoludržitel jackpotu ve Zlaté lize. "Nemyslel jsem si ale, že technika bude tak špatná. Musím na ní zapracovat," dodal.

Suverén disciplíny vytáhl ke skvělému času ve vedlejší dráze běžícího Jiřího Mužíka. Český rekordman útočil ze zadních pozic a ve finiši urval druhé místo ve stejném čase jako třetí Erick Thomas z USA (48,63). "Nečekal jsem, že mě tak rychle doběhne, soustředil jsem se ale na sebe. To druhé místo na takovém mítinku je zlaté," radoval se Mužík.

Vzápětí Čeplaková nikým neohrožena a v sólozávodu sesadila z prvního místa Marii Mutolaovou. Čas mozambické půlkařky vylepšila o 22 setin na 1:57,76.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě