Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Tretra si na diamanty asi počká

12.9.2012 | 13:37

Vše běží podle plánu, není důvod ke změnám. To je nejpravděpodobnější závěr, který přijme při svém valném shromáždění atletická Diamantová liga.

Noví zájemci o účast v prestižním seriálu, jehož třetí ročník v pátek vyvrcholil druhým finálovým závodem v Bruselu, si tak na svůj vstup mezi smetánku budou muset počkat. To platí i pro ostravskou Zlatou tretru.

"Teď se nic neděje, rozhodovat se bude v listopadu v Barceloně, kde budou probíhat jednání u příležitosti oslav sta let Mezinárodní atletické federace IAAF," říká manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Ostravský mítink, jehož pravidelným hostem je poslední roky největší atletická hvězda Usain Bolt, se o Diamantovou ligu zajímá, ale nechce do ní za každou cenu. Vedle nesporné prestiže by s sebou přijetí neslo i komplikace: menší svobodu výběru disciplín i termínu, a tím také hvězdných atletů, včetně Bolta.

Čtrnácti hostitelům diamantových mítinků skončily tříleté smlouvy uzavřené před transformací seriálu ze Zlaté ligy, nyní lze uplatnit dvouleté opce.

"Sportovní kvalitou by byla Tretra na prvním místě, ale sahat do složení Diamantové ligy bude obtížné," uvědomuje si předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. V neprospěch Zlaté tretry mluví složitější dopravní spojení s Ostravou a ve srovnání třeba se Švýcarskem, které hostí hned dva mítinky, i slabší ekonomický potenciál země.

Seriálu se navíc už vcelku daří sjednocovat podobu jednotlivých mítinků. "Zapracovali zejména na organizaci těch zámořských, rozdíly se zmenšují," uznává Juck. Diamantové lize se daří i ekonomicky. "Příjmy jsou odvislé do značné míry od vysílacích práv a ta se podařilo prodat za vyšší cenu, IAAF zase dodala Samsung jako titulárního partnera," vypočítává Varhaník.

Žádné velké změny se tedy ve zpracování Diamantové ligy čekat nedají, marná je nadále snaha kladivářů, aby disciplína byla součástí seriálu.

Úpravy se ale může dočkat systém hodnocení. "Časté jsou názory, že by bylo dobré mít i absolutní vítěze, nejen v jednotlivých disciplínách. Pouze je složité najít správný model, jak je vybrat," dodává Juck.

Právo - Michal Osoba

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě