Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Štafeta Racers Track Club s Boltem a Blakem

14.3.2013 | 11:54

Foto: graf.cz

Organizátorům Zlaté tretry Ostrava se povedlo zajistit na start dva nejpopulárnější sprintery planety. Posedmé přijede největší hvězda současné atletiky Usain Bolt. Tentokrát ale také společně s mistrem světa z Tegu na 100 m a stříbrným z OH v Londýně Yohannem Blakem.

A Ostrava opět uvidí něco nového. Vzhledem k termínu jamajského šampionátu a díky kvalitní spolupráci s trenérem Glenem Millsem se povedlo domluvit start hvězdné sestavy klubu Racers Track Club s Usainem Boltem a Yohanem Blakem ve štafetě na 4×100 m.

Na londýnském olympijském stadionu uchvátili loni Jamajčané světovým rekordem 36, 84 s. Něco podobného můžou očekávat diváci také na zrekonstruovaném ostravském stadionu.

"Těším se na štafetu v Ostravě. Budu u vás závodit už posedmé, ale ve štafetě to bude premiéra. Zlatá tretra se koná pouze několik dnů po jamajském šampionátu a štafeta ideálně zapadá do mého soutěžního programu," vzkázal svým fanouškům Bolt který v pondělí obdržel ocenění pro nejlepšího sportovce planety za rok 2012 v hlasování akademie Laureus, momentálně považováno za nejprestižnější vyhlášení nejlepších za danou sezonu na světě.

V Racers Track Club je na výběr spousta kvalitních sprinterů na doplnění zbylých dvou míst: kupříkladu bronzový z OH na 200 m Warren Weir, zlatý ze štafety Kemar Bailey-Cole (běžel rozběh) s osobním rekordem 9.95 nebo nejnovější člen klubu, zlatý z Londýna v štafetě Michael Frater.

Strůjce úspěchů Bolta a Blakea trenér Glen Mills vzkázal: "Atleti našeho klubu se rádi vracejí do Ostravy. Zejména kvůli skvělému publiku, které jim dýchá na záda a kvůli přátelské atmosféře. V letošní sezoně se nám štafeta hodí, protože budeme mít těsně po naší kvalifikaci na mistrovství světa. Myslím si, že náš tým s Usainem a Yohanem může dosáhnout velice kvalitní čas. Zbylé dva členy týmu vyberu v průběhu sezony, času je ještě dost."

Usain Bolt bude startovat na Zlaté tretře Ostrava už posedmé. Od roku 2006 chyběl pouze jednou (2007). Od roku 2008 přijíždí do Ostravy nepřetržitě, čímž se nemůže pochlubit žádný jiný mítink na světě. Pro Blakea to bude druhý start po roce 2011, kdy skončil druhý v závodě na 200 m.

Rekord mítinku ve štafetě má z loňska hodnotu 38,59 s, zaběhli jej členové mezinárodního týmu, který tvořili americký překážkář Jeff Porter, legendární mistr světa z roku 2003 Kim Collins ze Sv. Kryštof skvělí Američané Darvis Patton a Wallace Spearmon.

Jako čestný host přislíbil účast v Ostravě také Lord Sebastian Coe, viceprezident IAAF a úspěšný šéf organizačního výboru OH 2012.

Ohlášené hvězdy

Olympijští vítězové: Keshorn Walcott, oštěp, Valerie Adamsová, koule, Tatjana Lysenková, kladivo, Krisztián Pars, kladivo, Ivan Uchov, výška.

Česká špička: Vítězslav Veselý, Pavel Maslák, Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová, Jan Kudlička, Lucie Škrobáková, Jakub Holuša, Jaroslav Bába.

Discipliny (18)

Muži: 100 m, 400 m, 800 m, 3000 m alebo 5000 m, 3000 m přek., výška, tyč, disk, kladivo, oštěp, 4x100 m

Ženy: 1500 m, 10 000 m, 3000 m přek., 100 m přek., 400 m přek., koule, kladivo.

Projekt 2013 - základní body

  • Rekonstrukce stadionu – nová protilehlá tribuna, nová dráha, nové video tabule.
  • Účast hvězd a české špičky.
  • Pozdější termín ve snaze o co nejlepší výkony.
  • Rozšíření Čokoládové tretry o další dvě místa (Frýdek-Místek a Bohumín) na celkově 8 základných kol a finále.
Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě