Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Guerrouj se přirovnal k nezkušenému řidiči

14.6.2003 | 19:07

OSTRAVA 13. června (ČTK) - Jako nezkušený řidič si připadal aktuálně nejlepší atlet v žebříčku IAAF Hicham El Guerrouj při své seniorské premiéře v běhu na 5000 metrů. Světový rekordman na 1500 metrů se musel při očekávaném vrcholu čtvrtečního mítinku Zlatá tretra v Ostravě sklonit před Keňanem Stephenem Cheronem, který využil skvěle rozběhnutého závodu a v letošním světovém maximu 12:48,81 minuty porazil trojnásobného mistra světa z Maroka o 1,43 sekundy.

Naposledy Guerrouj běžel dvanáct a půl kola před jedenácti lety na juniorském mistrovství světa, kde skončil třetí. I přes porážku dokázal, že je atletem nejvyšší světové extratřídy - rychleji než oba závodníci totiž běželo v historii pouze pět vytrvalců. "Nepřijel jsem vyhrát, ale otestovat svoje schopnosti. Věřte mi, že jsem se skutečně dobře vyspal," nedělal si velkou hlavu z třetí porážky od roku 1996.

Napřed prohru od prvního muže letošních světových tabulek na pětikilometrové trati i na 3000 metrů překážek nemohl pochopit. Ale pak si uvědomil, že je jen člověk, ne stroj. "Mohu říci, že závod byl skvělý a výkon nakonec vynikající," vykládal dnes v Ostravě před svým odletem zpět do Maroka. "Byla to moje první velká zkušenost. Před jedenácti lety jsem byl ještě mladý a nezkušený," připomněl juniorskou bronzovou medaili z MS.

Své představení přirovnal k umění nováčka řídit automobil. "Jako bych si právě udělal řidičský průkaz a už ovládal řízení auta, ale ještě se bál vjet do města do silnějšího provozu," vyprávěl osmadvacetiletý běžec se zaujetím. Před tím, než se objevil na stadionu, cítil strach, chvění v nohou. "Pak jsem začal vnímat skvělou atmosféru a dostal chuť závodit. Diváci úžasně fandili vstoje, moc se mi ten závod líbil," pochválil El Guerrouj pořadatele.

Dvojnásobný halový mistr světa, jenž jednu z mála porážek v kariéře utrpěl na olympiádě v Sydney, cítil, že fanoušky nepotěšil. "Bude to na ně mít možná nějaký dopad. Znovu je zklamat nechci, slibuji, že se na pětku vrátím, poběžím ji na mistrovství světa a podám daleko lepší výkon," plánoval svůj jediný další start na trati, která se v Ostravě běžela jako Memoriál Emila Zátopka. "Světové rekordy jsou od toho, aby se překonávaly," nebál se pokoření času Haileho Gebrselassieho.

Připravovat se bude doma ve značné nadmořské výšce. "Po šesti týdnech nebo dvou měsících tréninku bude čas daleko lepší. Chybí mi rytmus po 3400 metrech, nedokážu jej udržet," hledal chybu ve svém čtvrtečním běhu.

"Možná ten závod byl rychleji rozběhnutý, než jsem potřeboval," glosoval lepší mezičas na třech kilometrech než při světovém maximu. "Když člověk prohraje, může to v něm vzbudit další motivaci," řekl. Že nevyhraje, si uvědomil ve chvíli, kdy jej Cherono předběhl. "Když se objevil těsně za mnou, tak jsem naprosto ztratil koncentraci," přiznal.

Jakmile za sebou světový rekordman na 1500 metrů Cherona ucítil, snažil se jej setřást změnami rytmu a rychlosti. "Když máte za sebou protivníka, který vám šlape na paty, začne se vám hlavou honit mnoho věcí. Zkoušel jsem zrychlit, pak zpomalit, ale to ubírá hodně energie," vysvětloval.

Na jeho plánech vyhrát 1500 metrů i 5000 metrů na mistrovství světa i na OH v Aténách se však nic nemění. "Prioritou je ale patnáctistovka. Další plán se bude odvíjet podle toho, jaká bude forma," prohlásil El Guerrouj.

Mítink v Ostravě staví mezi nejlepší na světě. "Myslím, že tento závod se může řadit mezi pět nejlepších mítinků na světě," vyslovil velmi pozitivní hodnocení. "Atmosféra byla skvělá, všichni se tady o mě starali, možná mě až rozmazlovali. Příští rok bych se moc rád vrátil," dodal s úsměvem sympatický marocký atlet.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě