Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Legendární Beamon zavzpomínal na zlaté Mexiko

27.6.2013 | 14:55

Foto: graf.cz

Před 45 lety se rozběhl na olympijském stadionu v Mexiku a předvedl skok, který nikdo nečekal. Rozhodčí dokonce museli narychlo doběhnout do obchodu a zakoupit manuální míru. Až půl hodiny poté se dálkař Bob Beamon stal novým světovým rekordmanem, historické tabulky přepsal o neuvěřitelných 55 centimetrů. "Když mi oznámili, že jsem skočil 890cm, netušil jsem, co to znamená. V Americe jsme totiž neměli metrický systém," vzpomíná 66letý Američan.

Tehdy se zmatený Beamon obrátil na svého kolegu-mentora, Ralpha Bostona. Zlatý dálkař z Říma 1960 mu metrické hodnocení "přeložil": 29 stop a 2 a 1/2 palce. "V tu chvíli jsem si uvědomil, co to znamená, že je to skok do 21. století." Chtěl skákat, jásat, ale upadl na kolena, rukama si zakryl obličej a nebyl schopný pohybu. Jeho tělo pohltil takzvaný "emocionální šok ze strnutí". Kolegové ho museli postavit na nohy.

Americká atletická hvězda si z Mexika přivezla i další vzpomínku. Tentokrát nepatřila dálkařskému sektoru, ale sedminásobné olympijské vítězce a české gymnastce Věře Čáslavské. "Její svatba byla jednou z největších událostí olympijských her v Mexiku. Dobře si pamatuji, co se v roce 1968 dělo v Československu. Obdivuji, jak dokázala vzdorovat svému osudu a zůstat stále pozitivní, to dokáže jen opravdová legenda."

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě