Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Usain Bolt odkládá začátek sezóny, na Zlaté tretře Ostrava ho nahradí Justin Gatlin

6.6.2014 | 13:55

Foto: graf.cz

Americký sprinter Justin Gatlin, který je díky třem stovkám pod 10 s nejrychlejším sprinterem letošního roku, je další hvězdou mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava, který se uskuteční 17. června ve Vítkovicích. Ve startovní listině nahradí Jamajčana Usaina Bolta, jehož ostravský start měl být jeho prvním závodem v sezóně, ale vinou zranění, které mu zabránilo kvalitně trénovat, svůj první letošní start odložil na neurčito a odhlásil svůj start na Zlaté tretře Ostrava i na červencové Diamantové lize v Paříži, kde stejně jako v Ostravě svou účast předem potvrdil.

"V březnu a dubnu jsem vinou veřejně prezentovaného zranění nohy přišel o řadu tréninků. Nyní je vše v pořádku a já jsem v plné přípravě, ale vinou výpadku nemám natrénováno tolik, kolik jsem míval v minulých letech, a tak nejsem připraven závodit na Zlaté tretře Ostrava ani na Diamantové lize v Paříži. Jsou to velké mítinky, na kterých jsem startoval mnohokrát v minulosti a rád se na ně vrátím někdy v budoucnu. V obou zemích jsem vždy cítil velkou podporu a skvělé přijetí fanoušky. Věřím, že k závodění se vrátím brzy, ale vše je závislé na mých trénincích v několika příštích týdnech. Čekají mě tři důležité roky 2015, 2016 a 2017, kdy budu bojovat o další olympijské medaile a obhajovat tituly mistra světa. V letošní sezóně určitě plánuji závodit, ale nyní budu tvrdě pracovat se svým trenérem, který má mou důvěru, aby mě připravil k prvnímu startu," uvedl Usain Bolt ve svém prohlášení pro české fanoušky.

Ředitel mítinku Zlatá tretra Ostrava Jan Železný bere neúčast Usaina Bolta jako realitu, která ke sportu patří: "Takový je vrcholový sport, byly roky, kdy v Ostravě Bolt předváděl světové výkony a skvělou show, letos posouvá svůj první start na neurčito, omluvil se nám i Diamantové lize v Paříži, která je až za měsíc. Důležité pro české fanoušky je, že se nám v Římě podařilo dotáhnout start aktuálně nejrychlejšího sprintera planety Justina Gatlina, který perfektně doplní startovní listinu mítinku, ve které je nyní 6 aktuálních světových rekordmanů, 25 medailistů ze světových šampionátů a 20 z olympijských her. V neposlední řadě rád zmiňuji skvělý návrat Báry po mateřské dovolené. V Římě vyhrála, když házela výborně a já věřím, že ještě delší hody předvede v Ostravě."

"Do Ostravy se těším, vracím se po deseti letech, vím, že se tam běhá rychle. Bude to můj jediný další start v červnu. Věrím, že podmínky umožní, abych atakoval svůj světový výkon roku," uvedl včera v Římě ve své pozdravu pro české fanoušky Justin Gatlin.

Během mítinku Diamantové ligy v Římě se ladila startovní listina Zlaté tretry Ostrava. Vypadla z ní Shelly-Ann Fraser-Pryce, která vinou zranění nezávodí v optimální formě, a též se definitivně rozhodlo, že v Ostravě nepoběží Pavel Maslák.

"Moc mě to mrzí, do Ostravy jsem se těšil, ale nechci riskovat s natrženým svalem. Jsem přesvědčen, že skvělé publikum si stoprocentně zdravý v budoucnu ještě mnohokrát užiju, nyní se těším do Ostravy jako divák, který si v klidu vychutná skvělou atletiku," uvedl ke své aktivní neúčasti Pavel Maslák.

Jamajskou sprinterku nahradí v startovní listině další legenda, Američanka Allyson Felixová, olympijská vítězka z Londýna práve na 200 m, které poběží v Ostravě. V Česku ješte nikdy nestartovala, ve sbírce má 4 zlaté z olympijských her a 8 titulů mistryně světa.

"Jsem nadšená, že budu poprvé starovat na mítinku, o kterém jsme tolik slyšela, který má tak bohatou historii a kde jsou tak skvělí fanoušci. Moc se do Ostravy těším," uvedla Felixová v pozdravu pro české fanoušky.

Startovní pole bude v Ostravě nabité aktuálně nejzářivějšími hvězdami světové atletiky, což potvrdil i včerejší mítink Diamantové ligy v Římě. Mezi dosud oznámené hvězdy přibyla poslední jména. Závod na 400 m překážek poběží světový rekordman v desetiboji, olympijský vítěz a mistr světa Ashton Eaton, na 400 metrech se představí dvojnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa LaShawn Merritt. "V Ostravě jsem byl před dvema roky, mezi tím se změnil rekord mítinku na 44.49, chci se pokusit o jeho vylepšení," vzkázal Merritt z Říma pro české fanoušky.

Další hvězdy Zlaté tretry Ostrava 2014

100 m muži: Kim Collins, bývalý mistr světa, Richard Kilty, halový mistr světa
1000 m muži: Mohamed Aman, mistr světa na 800 m, pokus o světový rekord
3000 m muži: Bernard Lagat, halový mistr světa
Oštěp muži: Vítězslav Veselý, mistr světa, Abdell Ihab Rahman, lídr světových tabulek
Tyč muži: Renaud Lavillenie, olympijský vítěz a světový rekordman
Výška muži: Ivan Uchov, olympijský vítěz, Erik Kynard, stříbrný z OH 2012
Koule muži: Tomasz Majewski, olympijský vítěz, Christian Cantwell, lídr světových tabulek
Kladivo muži: Pawel Fajdek, mistr světa, Krisztián Pars, olympijský vítěz 2000 m: Genzebe Dibabová, halová mistryne světa, pokus o světový rekord
20 000 m: Florence Kiplagatová, světová rekordmanka, pokus o světový rekord
Oštěp ženy: Barbora Špotáková, olympijská vítězka, světová rekordmanka
Kladivo ženy: Anita Wlodarczyková, stříbrná z MS, Betty Heidlerová, světová rekordmanka
Ambasador Čokoládové tretry: Mike Powell, světový rekordman

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě