Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Kladivářské soutěže nasadily vysokou laťku

16.6.2014 | 20:22

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Nejlepší světové výkony sezony nabídly obě premiérové disciplíny letošního ročníku Zlaté tretry. Kladiváři a kladivářky nasadili ostatním atletům vysokou laťku. Nejprve Němka Betty Heidlerová poslala své náčiní do vzdálenosti rovných 78 metrů a v soutěži mužů Maďar Krisztián Pars, jehož kladivo dolétlo na značku 81,57.

Světová rekordmanka Betty Heidlerová se zlepšovala každým pokusem a v pátém zaostala za rekordem mítinku jen o sedm centimetrů. Stejně jako vloni odsunula na druhou příčku Polku Anitu Wlodarczykovou a třetí skončila další Němka Katrin Klaasová. „Soustředila jsem se na svůj výkon a nesledovala pokusy svých soupeřek. Od minulého týdne se totiž cítím ve formě a snažila jsem se dát dohromady především techniku. Když jsem v pátém pokusu pouštěla kladivo z ruky, řekla jsem si v duchu, že to poletí hodně daleko. Nevadí, že jsem nepřekonala rekord mítinku, za těch 78 metrů jsem moc ráda,“ řekla po závodě a nad osmdesátimetrovou hranicí pokrčila rameny. „To by mi muselo vyjít všechno úplně perfektně. Dnes jsem ale chtěla především porazit Wlodarczykovou, a to mi vyšlo.“

Pro mistryni světa z roku 2009 Anitu Wlodarczykovou byl závod v Ostravě letošní premiérou. A soudě podle její reakce premiérou úspěšnou. „Jsem nadšená, dva měsíce jsem kvůli zranění netrénovala a hned v prvním závodě sezony předvedu výkon přes 76 metrů. Je pravda, že jsem na Zlaté tretře už po šesté a tyhle závody mám moc ráda, něco takového jsem ale nečekala. Mám před sebou ještě spoustu práce, protože bych se chtěla na evropském šampionátu poprat o zlato,“ dodala.

V soutěži se představily také dvě české reprezentantky. Tereza Králová obsadila osmou a Romana Grómanová devátou příčku.

Soutěž mužů byla tradičně nabitá zvučnými jmény, což potvrdily hned dva výkony za 80 metrů. Nabírala na obrátkách hned od druhé série, kdy se významně posunul kupředu francouzský mladíček Bigot výkonem 77, 76 a zejména Krisztián Pars, který zaznamenal nejlepší světový výkon hodem 81,57. „S výkonem jsem mimořádně spokojený, dnes jsem chtěl hodit alespoň 80 metrů, neboť se stále trápím se zraněním. Nejsem úplně v pořádku, proto jsem raději vynechal čtvrtý i šestý pokus. Ovšem ve druhém pokusu mi to parádně vyšlo, když jsem hodil světový výkon roku. Kruh v Ostravě je výborný, to jsem poznal už vloni. V tomto roce bych rád obhájil titul mistra Evropy, ale to zřejmě nebude lehký úkol. Rád bych se dostal na úroveň 82 metrů,“ hodnotil své vystoupení a přiblížil plány pro zbytek sezony Krisztián Pars.

Zajímavý výkon předvedl mistr světa z Moskvy Pawel Fajdek. Až do čtvrté série neměl jediný platný pokus, pak se technicky přece jen srovnal a poslal své náčiní do vzdálenosti 79,65, což mu nakonec vyneslo třetí místo. Pátá série patřila Nazarovi z Tadžikistánu, který překonal osmdesátimetrovou hranici o 62 centimetrů. To stačilo ve finále na druhé místo, přičemž Nazarov zaostal jen 9 centimetrů za svým osobním rekordem.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě