Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Návrat Bondarenka

28.11.2014 | 21:03

Foto: AP/SITA

V průběhu 54. ročníku Zlaté tretry (v úterý 26. května) bude výška mužů znovu v centru pozornosti na nové tribuně za cílem. Účast přislíbil úřadující mistr světa a Evropy Ukrajinec Bogdan Bondarenko. Organizátoři mítinku se s ním domluvili na účasti na Světovém atletickém gala minulý týden v Monaku. Ve své kariéře už sedmkrát přeskočil 240 cm a víc, jeho maximem je 242 cm, čímž vyrovnal evropský rekord. Tento výkon předvedl loni na mítinku Diamantové ligy v New Yorku.

Ze současné generace skokanů má na kontě nejvíc výkonů na úrovni 240 cm a víc. V historii je lepší jenom legendární Kubánec Javier Sotomayor.

Bondarenko má k Ostravě specifický vztah. Dosud startoval na vítkovickém stadionu třikrát a pokaždé vyhrál. V roce 2011 na ME do 23 let, když poprvé v kariéře skočil 230 cm, a poté na Tretře v letech 2013 (228 cm) a letos, kdy zlepšil rekord mítinku na 233 cm.

„Ostravu dobře znám, v roce 2011 to bylo něco specifického. Znám sektor, detaily povrchu a taky atmosféru. Chtěl bych dosáhnout co nejlepšího výkonu a nabídnout divákům show, která by všechny zaujala. Ano, myslím také na rekordy, ale uvidíme, co se mi povede,“ řekl 25letý Ukrajinec.

V soutěži se počítá také se startem nejlepšího domácího výškaře a miláčka publika Jaroslava Báby.

Lavillenie světovým atletem roku

Dříve potvrzená hvězda příštího ročníku Zlaté tretry, Francouz Renaud Lavillenie, se v uplynulém týdnu stal světovým atletem roku 2014. Jako první tyčkař a první Francouz. Potvrdil, že v Ostravě plánuje začít letní sezonu 2015. Předtím ho čekají závody v hale, neměl by chybět ani na české půdě – jako hlavní favorit HME v Praze.

Premiéra ženské chůze

Česká atletika má poprvé hvězdu světového formátu v ženské chůzi. Organizátoři zareagovali na tuhle situaci a v programu Zlaté tretry Ostrava 2015 figuruje závod v chůzi žen na 3000 m s Anežkou Drahotovou, juniorskou mistryní světa a bronzovou medailistkou z ME v Curychu 2014.

Ze soustředění v Itálii vzkázala: „Zařazení chodeckého závodu do programu prestižního mítinku mě velmi potěšilo. Bude to vedle Poděbrad další možnost ukázat české atletické veřejnosti a fanouškům tuto disciplínu v jejím špičkovém provedeni. Těším se na kvalitní souboj a bez ohledu na kvalitu soupeřek pojedu na Tretru s cílem chodeckou trojku vyhrát. Myslím si, že i zájem špičkových světových závodnic o start bude veliký. Sama budu chtít překonat národní rekord na této trati a pokusím se dostat se pod hranici světové supertřídy 12:00. Vážím si snahy pořadatelů o emancipaci chůze mezi ostatními atletickými disciplínami.“

Potvrzené hvězdy

  • Renaud Lavillenie
  • Anita Wlodarczyková
  • Vítězslav Veselý
  • Pavel Maslák
  • Jakub Holuša‏
Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě