Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

České hvězdy HME na netradičních tratích

18.3.2015 | 00:18

Foto: Jan Pokorný

Atletická Evropa nemůže zapomenout na super atmosféru v pražské O2 Arene, když bojovali o medaile čeští závodníci. Něco z toho se přenese na nový vítkovický Městský stadion už v květnu. Oba zlatí z Prahy budou na startu Zlaté tretry Ostrava 2015. Vzhledem k začátku sezóny oba zvolili netradiční vzdálenosti. Pavel Maslák poběží 300 m a Jakub Holuša 1000 m. Oba budou mít silnou zahraniční konkurenci. Jména budou oznámeny později.

Halový mistr světa i Evropy Pavel Maslák zatím nejrychleji zaběhl 300 m vloni v hale v Gentu za 32.15, což je také nejlepší výkon historie v hale v podání Evropana. Venku je nejlepším evropským časem 31.56, který zaběhl Brit Doug Walker v roce 1998.

Jakub Holuša už má halový český rekord na 1000 m, ale nyní bude atakovat ten letní Lukáše Vydry z roku 1998, který má hodnotu 2:16.56. Holuša loni za tímto časem na "Tretře" zaostal pouze o 23 setin sekundy (2:16.79). Halový mistr Evropy na 1500 m plánuje nyní o rekord zabojovat.

Rudisha přijede splatit dluh

Nejlepší běžec na 800 m atletické historie Keňan David Rudisha se rád vrací do Ostravy, kde již třikrát startoval (ale naposledy v roce 2010). Různé důvody, zejména zranění, ale znamenaly, že nastala dlouhá pauza. Až na rok 2015 se všechno jeví v pořádku. Po začátku sezony v sobotu v Sydney byl spokojený (1:45.01). Ještě ho čeká další start v Austrálii v sobotu a pak až Ostrava. Vynechá květnové mítinky Diamantové ligy. Představí se v netradiční disciplíně na 600 m ve snaze přiblížit se nejlepšímu výkonu historie 1:12.81 Johnnyho Graye z USA v roce 1986. Vloni to zkoušel poprvé a na DL v Birminghamu zaběhl 1:13.71, čtvrtý nejlepší čas historie.

"Jsem šťastný, že jsem úplně zdravý a můžu trénovat přesně tak, jak chci. Očekávám výbornou sezonu 2015. V přípravě na MS v Pekingu odstartuju evropské turné v Ostravě šestistovkou. Jsem si jistý, že můžu zaběhnout rychleji než loni v Birminghamu. Taky jsem rád, že se do Ostravy vrátím, v minulých letech se mi u vás hodně líbilo, protože máte skvělé diváky," vzkázal Rudisha.

Špotáková potvrzena

Skvělou zprávou je potvrzený start nejlepší české atletky současnosti, držitelky světového rekordu, olympijské vítězky a mistryně světa a Evropy v hodu oštěpem Barbory  Špotákové.

"Zdravím všechny ze soustředění na Kanárských ostrovech, v přípravě na sezonu se mi tady vede dobře. Na Zlatou tretru se vrátím ráda, loni se to nepovedlo, a tak bych divákům ráda splatila dluh. Těším se na souboj maminek, věřím, že se pořadatelům povede zajistit jejich start. Ostravské publikum bylo vždycky výtečné a navíc se moc těším na nový stadion. Měl by to být úžasný zážitek," vzkázala Špotáková.

Organizátoři mítinku jednají o účasti dalších matek – mistryně světa z roku 2013  Christine Obergfollové z Německa a mistryně světa z roku 2011 Marie Abakumovové z Ruska.

Potvrzené hvězdy

  • Renaud Lavillenie
  • Bohdan Bondarenko
  • Anita Wlodarczyková
  • Vítězslav Veselý
  • Pavel Maslák
  • Jakub Holuša‏
  • Anežka Drahotová
Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě