Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Polský double v kladivu

25.5.2015 | 19:42

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Soutěž kladivářek tradičně zahájila mítink Zlatá tretra. Její vítězkou se stala polská světová rekordmanka Anita Wlodarczyková, která výkonem 76,61 oplatila loňskou porážku Němce Betty Heidlerové.

Sedmdesátimetrovou hranici překonalo celkem sedm závodnic. Mistryně světa z Berlína 2009 Anita Wlodarczyková se hned svým druhým pokusem dostala za 75 metrů a ve třetím pak hodila vítězných 76,61. „Mám obrovskou radost nejen z vítězství, ale také z výkonu, který byl jen o metr a deset centimetrů horší než mé letošní maximum z Pekingu. Jsem ráda, že se mi podařilo zopakovat takto kvalitní výkon ve dvou závodech po sobě. Mítink v Ostravě mám moc ráda, takže si vážím toho, že se mi opět podařilo vyhrát,“ řekla o závodě a přiznala, že k výkonu z Diamantové ligy v Pekingu jí chyběla rychlost. „Zkusila jsem to v posledních dvou pokusech, ale byla jsem v kruhu trochu pomalá. Je začátek sezony, takže to nevadí, nejdůležitější závod stejně bude až na mistrovství světa.“ Třetí místo si z Ostravy odvezla Slovenka Martina Hrašnová.

Podobně suverénní výkon jako polská rekordmanka předvedl divákům její reprezentační kolega Pawel Fajdek, který jako jediný muž ve startovním poli překonal hranici 80 metrů. Polský double zařídil ve druhé sérii výkonem 80,75. Druhý skončil Dilshod Nazarov z Tádžikistámnu a třetí Maďar Krisztián Pars. Český reprezentant Lukáš Melich obsadil výkonem 75,38 šestou příčku.

Novopečený otec Pawel Fajdek, kterému se před týdnem narodila dcera, měl po závodě radost z vítězství, přestože se marně pokoušel překonat rekord mítinku. Zapomněl rovněž na loňský závod, v němž mu hrozila ostuda, že odejde bez jediného platného pokusu. „Vždy jsem spokojen, když překonám hranici osmdesáti metrů. Tohle byl zkrátka skvělý závod. Vloni jsem měl zdravotní problémy a technika byla špatná. Zachránil jsem se jediným platným pokusem. Letos to bylo jiné. Jsem sice trochu unavený, protože první dny po narození dcerky byly náročné, ale nějak mi ty síly nescházely. Je to směrem k mistrovství světa v Pekingu skvělá zpráva,“ řekl velmi spokojený polský kladivář.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě