Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Preview 54. Zlaté tretry Ostrava

26.5.2015 | 13:26

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

54. Zlatá tretra, která se bude konat 26. května na nově zrekonstruovaném městském stadionu v Ostravě, bude znovu hostit největší hvězdy světové atletiky. Očekává se, že každé z patnácti tisíc míst bude zaplněno, především kvůli startu Usaina Bolta.

Několikanásobný světový a olympijský šampion se na mítinku série IAAF World Challenge objeví už posedmé. Pro jamajského sprintera to bude v tomto roce první start na evropském kontinentě a zároveň příprava na obhajobu tří světových titulů na šampionátu v Pekingu. V Ostravě se mu v minulosti dařilo, drží rekordy mítinku na 200 metrů (19,83) i na 300 metrů (30,97) a vyhrál zde při každém svém startu. Během nedělní tiskové konference prozradil, že je v lepší formě, než byl na začátku sezóny, protože má za sebou kvalitní měsíční trénink zaměřený na výbušnost a správný výběh zatáčky na dvousetmetrové trati. V letošní sezoně se chce zaměřit především na trať 200 m, což jak věří, zlepší jeho výkonnost i na poloviční trati. Plánuje se zúčastnit co nejvíce závodů, aby byl připraven na letošní světový šampionát, o kterém mluví jako o vrcholu sezóny. „V Pekingu jsem laťku nastavil hodně vysoko a chci jí posunout ještě výš“, řekl Bolt, odkazující na jeho tři zlaté medaile z Olympijských her v roce 2008.

Další z jamajských sprinterů, který se představí v úterním závodě na 100 m, je bývalý světový rekordman Asafa Powell. Poté co na začátku tohoto měsíce zaběhl v Kingstonu 9,84, cítí se dvaatřicetiletý Jamajčan připraven překonat rekord mítinku 9,83, který zaběhl v roce 2010.  Další výzvou pro něj bude jeho vlastní světový rekord na 100 yardů, který s časem 9,07 zaběhl při rekordním běhu na 100 m.

Rekord mítinku, který se s velkou pravděpodobností v úterý posune dál, bude 16,82 metrů v mužském trojskoku, platný od roku 1979. Tím kdo by to měl dokázat je olympijský vítěz Christian Taylor z USA, který se svým nedávným skokem na diamantové lize v Dauhá posunul na čtvrtou příčku celkových světových tabulek s výkonem 18,04. Také Taylor má na Zlatou tretru dobré vzpomínky. V roce 2007 zde na juniorském mistrovství světa vyhrál soutěž trojskokanů a v soutěži dálkařů získal bronz.

Pro Bohdana Bondarenka, mistra světa ve skoku do výšky, je vítkovický stadion připomínkou jeho juniorského titulu mistra Evropy do 23 let z roku 2011. Vyhrál poslední dva ročníky Zlaté tretry a při své loňské účasti posunul rekord mítinku na 2,33 m. Dva pokusy měl také na výšce 2,40 m.

Atletkou, která v Ostravě nikdy nesoutěžila, je Dawit Seyaum z Etiopie. Osmnáctiletá mílařka, juniorská mistryně světa, v současné době vede světové tabulky výkonem 4:00,96, který zaběhla na Diamantové lize v Dauhá a v letošním roce zůstává neporažena. Vzhledem k její výkonosti by mohl být překonán rekord mítinku 4:03,74. Vyzyvatelkou jí bude Anna Mischenko z Ukrajiny, která letos vyhrála závody IAAF World Challenge v Kawasaki a Pekingu.

Po dvou startech na začátku této sezóny v Austrálii zahájí olympijský vítěz David Rudisha evropskou část v Ostravě na trati 600m. Keňský držitel světového rekordu je na čtvrtém místě světových tabulek nejlepších výkonů všech dob, když loni v Birminghamu zaběhl 1:13,71. Rudisha může směřovat ke světovému rekordu Američana Johnyho Graye z roku 1986 1:12,81 a keňskému rekordu 1:13,71 Josepha Mutuaa.

Mistr světa v běhu na 1500 m Asbel Kiprop z Keni poběží v Ostravě poprvé v kariéře závod na 1000 m. Vzhledem k jeho výkonům na tratích 800 m a 1500 m by mohl překonat rekord mítinku 2:15,08, který od roku 2014 drží Ilham Tanui Ozbilen. Mužem, který se Kipropa pokusí zastavit, bude držitel francouzského národního rekordu na 800 m Pierre-Ambroise Bosse. Bosse před rokem v Ostravě doběhl na trati 1000 m druhý. Dalším, kdo se pokusí zazářit, bude Jakub Holuša z České republiky.  Halový mistr Evropy z březnového pražského šampionátu by chtěl zažít další vítězný závod na domácí půdě.

Jak mužská, tak ženská soutěž oštěpařů bude velkým lákadlem pro české fanoušky. V ženském závodě zahájí svou letošní sezónu světová rekordmanka a olympijská vítězka Barbora Špotáková. Do závodů se loni vrátila po mateřské pauze, kdy vyhrála evropský šampionát a vedla světové tabulky. V Ostravě nastoupí do závodu novináři přezdívaného „závod matek“. Stejně jako se loni vracela do závodů Špotáková, se letos po mateřské pauze vrací Ruska Mariya Abakumovová.

Také mužský oštěp slibuje strhující závod. Tero Pitkamaki do Ostravy přijíždí jako čerstvý vedoucí oštěpař světových tabulek, když v Dauhá hodil 88,62 m. Bývalý mistr světa v Ostravě nastoupil do předchozích třech ročníků, ale ani v jednom případě nevyhrál. Letos bude muset předvést velmi kvalitní výkon, protože spolu s ním do závodu nastoupí Ihab Abdelraham, nejlepší oštěpař sezóny 2014, mistr světa Vítězslav Veselý, vítěz série závodů Diamantové ligy 2014 Thomas Rohler a olympijský vítěz Keshorn Walcott. Rekord mítinku drží zároveň i světový rekordman Jan Železný, který je kromě toho také ředitelem mítinku a trenérem čtveřice českých oštěpařů ve startovním poli Veselého, Frydrycha, Vadlejcha a Jílka.

Čeští diváci se také mohou těšit na závod mužů na 300 m se světovým a evropským halovým šampionem Pavlem Maslákem.  Aby si český rekordman na 200 a 400 metrů připsal maximum i na této trati, bude muset předvést výkon rychlejší než 32,31 s. Další česká hvězda Zuzana Hejnová se představí na trati 400 m překážek poprvé v této sezóně. Mistryně světa z Moskvy se utká s momentálně nejrychlejší ženou letošních statistik Jihoafričankou Wendou Nelovou, hlavní českou soupeřkou jí bude Denisa Rosolová.

Kvůli talentované české chodkyni Anežce Drahotové vůbec poprvé na ostravském mítinku fanoušci uvidí závod na 3000 m chůze. Teprve devatenáctiletá česká chodkyně triumfovala v loňském roce hned na dvou významných atletických akcích. Nejprve ovládla juniorské mistrovství světa na trati
10 000 m chůze. Zlato vybojovala v juniorském světovém rekordu. Poté si připsala úspěch i na seniorském šampionátu, když si na mistrovství Evropy v chůzi na 20 km došla pro bronz. Také letošní sezóna začala pro Drahotovou úspěšně. Česká atletka předvedla národní rekord na 20 km chůze. Drahotová je však talentem i v ostatních disciplínách, její osobní maximum v půlmaraton je 74:25 a úspěch zaznamenává i na světové scéně silniční cyklistiky.

Na startu 100 m překážek se představí druhá nejrychlejší žena letošních tabulek Shakira Nelvisová z USA, která si na mítinku v Dauhá vylepšila osobní rekord na 12,54 s. Britka Tiffany Porterová, jež doběhla při úvodním závodu Diamantové ligy těsně za Nelvisovou je připravená jí porážku oplatit. Podaří se Porterové překonat vlastní rekord stadionu 12,65 s nebo si ho od ní Nelvisová převezme?

Vylepšit reputaci si bude chtít v tyčkařském sektoru Polák Piotr Lisek, který si při loňském ostravském mítinku nezapsal jediný platný pokus. Poprvé v letošní sezóně se na mezinárodní soutěži objeví Brazilec Thiago Braz. Kvalitní tyčkařskou soutěž doplní duo českých tyčkařů Michal Balner a Jan Kudlička.

V závodě na 5000 metrů se prvně v této letní sezóně představí olympijský stříbrný medailista Dejen Gebremeskel z Etiopie. Soupeřem mu bude mistr světa v přespolním běhu z roku 2013 Japheth Korir z Keni, který si letos zlepšil osobní rekord na 10 km. Ženskému závodu na 200 m bude pravděpodobně dominovat stříbrná olympijská medailistka z roku 2008, Sherone Simpsonová z Jamajky, zatímco favoritem v mužské kouli bude stříbrný z halového mistrovství Evropy Asmir Kolasinac ze Srbska. 

Hlavnímu úternímu závodu bude předcházet kladivářská soutěž série IAAF World Challenge, která proběhne v pondělí. Ženská světová rekordmanka Anita Wlodarczyková přijíždí do Ostravy poté, co svou letošní sezónu zahájila ve velkém stylu. Její výkon 77,73 ji zařadil na první místo letošních světových tabulek a naznačuje možnost útoku na rekord mítinku 78,08.  Tato Polka ale v Ostravě od roku 2010 nevyhrála a bude soupeřit se současnou držitelkou rekordu mítinku, Němkou Betty Heidlerovou. Heidlerová v Ostravě vyhrála poslední čtyři ročníky a určitě na své výhry bude chtít navázat i letos. Velký souboj se očekává také v mužské kladivářské soutěži, ve které nastoupí mistr světa Pawel Fajdek z Polska a olympijský vítěz Krisztian Pars z Maďarska. Pars podobně jako Heidlerová vyhrál poslední tři ročníky Zlaté tretry a drží rekord mítinku výkonem 82,38. Fajdek oproti tomu tento mítink nikdy nevyhrál.

Pro mnoho atletů bude letošní Zlatá tretra důležitým krokem na cestě k srpnovému mistrovství světa v Pekingu. Organizátory dále čeká další mise v podobě pořádání Kontinentálního poháru v roce 2018. 

 

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě