Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Hvězdní čtvrtkaři touží po vítězství

17.5.2016 | 18:34

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

O jejich aktuální formě před tretrou:
Mathieu: Jsem přibližně na 75 % maxima. To by mělo přijít až v Riu.
LJ van Zyl: Já jsem na tom zhruba stejně.
Mc Quay: Moje situace je trochu jiná, protože mne čeká ještě velmi náročná a těžká národní kvalifikace. Je to jeden z nejtěžších, ne-li vůbec nejtěžší závod celé sezony. A pochopitelně je to skvělá příprava na olympiádu.

S jakým výsledkem budou v pátek spokojeni
Mathieu: Chci vyhrát, spokojen bych byl s časem pod 45 sekund.
McQuay: Jsem rád, že mohu v Ostravě startovat, protože potřebuji závodit. Absolvoval jsem kvalitní přípravu, takže si věřím. Rozhodně se cítím v dobré formě a mohl bych atakovat čas kolem 45 sekund. Pro mne je důležité soustředění na závod a pak mám šanci vyhrát.
LJ van Zyl: Letos si stanovuji malé postupné cíle. Samozřejmě, mým letošním vrcholem bude Rio. Ale například v Ostravě, když zaběhnu pod 49 sekund, budu spokojen. Byl by to už 66. takto rychlý běh v kariéře. A to je právě ten malý cíl, který potřebuji splnit.

O možnosti vytvořit společnou čtvrtkařskou štafetu snů. Kdo by byl jejím čtvrtým členem?
Mathieu: Usain Bolt
McQuay: Taky musím říct Usain Bolt.
LJ van Zyl: Já bych volil mého krajana Wayda (van Niekerk).

O šanci Usaina Bolta atakovat nejlepší čtvrtkaře světa na této trati
Mathieu: Já si myslím, že kdyby se čtvrtce věnoval, zvládl by čas i pod 43 sekund. Je ohromně rychlý.
Mc Quay: Když byl mladý běhával tuhle trať skvěle. Kdyby se jí věnoval na plno nyní, dokázal by překonat světový record. Vždyť dokáže zaběhnout dvoustovku za 19,19.
LJ van Zyl: Je to mnohem složitější. Na čtvrtku potřebujete hodně zkušeností. Samotná rychlost není vše. Musel by se na to hodně dobře připravit. Ale čas kolem 44 sekund by v jeho silách byl.

O české čtvrtkařské hvězdě Pavlu Maslákovi
Mathieu: Setkal jsem se ním letos na halovém světovém šampionátu. Jsem rád, že změříme síly i v Ostravě.
McQuay: Už jsem s ním běžel tři nebo čtyři závody. Vím, že je velmi rychlý. Je ale nižší postavy, proto mu zřejmě vyhovuje vice závod v hale, než na dráze.

O přípravě na olympiádu
Mc Quay: Mým prvním důležitým krokem je uspět v národní kvalifikaci. Teprve pak mohu přemýšlet o olympiádě. Když si vzpomenu na minulou kvalifikaci, musím říct, že byla těžká, hodně těžká. V Oregonu je fantastická atmosféra, ale neskutečná konkurence. Soutěží tam mladí atleti z univerzit, kterým v té době vrcholí sezona. Zatímco my jsme na jejím začátku. A nikdo z nás pochopitelně nechce doběhnout až za nimi. Je to psychicky hodně náročné.
LJ van Zyl: Neplánuji příliš mnoho závodů. Jeden vrchol ještě před olympiádou ale mám, tím bude africký šampionát, který se koná v mé zemi. Doufám, že forma pak půjde směrem k Riu na horu.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě