Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Lavillenie Plánuje atak na šestimetrovou hranici

19.5.2016 | 13:01

Foto: Luděk Šipla (sport-pics.cz)

Nevídanou podívanou v tyčkařském sektoru slibují v programu Zlaté tretry závody mužů a žen, které budou probíhat současně. Diváci se mohou těšit na pokusy o překonání rekordů mítinku. Na startu totiž nebude chybět francouzský fenomén Renaud Lavillenie a v soutěži žen pak úřadující mistryně světa Kubánka Yarisley Silvaová.

Jak vysoko se bude letos skákat?

Jsem především rád, že jsem opět tady. Skočil jsem tady už dvakrát 5,90. Na posledním mítinku v Šanghaji to nebylo úplně ono, ale už se cítím o mnoho lépe a rozhodně bych tady chtěl atakovat šestimetrovou hranici, respektive spíš ji překonat.

Co pro vás znamená olympijský úspěch? Jak se připravujete Rio?

Olympijské hry jsou samozřejmě letos největší motivací, ale není to jediný závod letošní sezony. Chtěl bych absolvovat celou diamantovou ligu. Na Evropském šampionátu bych chtěl získat čtvrtý titul za sebou. Rio je ale samozřejmě vrchol a doufám, že se mi podaří zopakovat zlato z Londýna.

Co se vlastně stalo při vašem předešlém startu v Šanghaji?

Jak je mým zvykem, chtěl jsem začít skákat později, ale organizátoři na mě při zvedání výšek zapomněli. Potom bylo docela složité tuto chybu napravit. I vzhledem k tomu, že v Číně moc nerozumí anglicky. Nebyl to úplně jednoduchý první start. Necítil jsem se dobře a ještě se k tomu přidaly tyto komplikace. Tady jsou rozhodčí téměř perfektní, takže takových chyb se rozhodně nebojím.

Nerozptyluje vás, když skáčou ženy i muži zároveň, jako to bude tady zítra?

Nijak mi to nevadí, právě naopak. Myslím, že je to dobře, když skáčeme společně.

Kdo je podle vás největším konkurentem na OH?

Jsme teprve na začátku sezony, takže je těžké teď něco odhadovat. První odhady budou mít nějaký smysl až v polovině července, kdy už bude vidět, kam forma všech směřuje.

Často jste před startem hodně uvolněný. Je to vaše určitá rutina?

Tím že většinou začínám později, mám před svým prvním skokem téměř hodinu času a často se nudím. To je ten důvod, proč často vyhledávám další atlety a rád si s nimi popovídám. Takových 5 min před prvním pokusem se pak začínám soustředit pouze sám na sebe a koncentrovat se na svůj výkon.

Jak je možné, že na OH v tyčce většinou nepadají rekordy?

Na vrcholných akcích se člověk více soustředí na umístění, než na to kolik chce skočit. Tyto akce také probíhají na velkých stadionech, kde se zároveň děje hodně věcí a člověk ne nemůže úplně soustředit. Také se na velkých stadionech často točí vítr. Náš výkon ovlivňuje hodně věcí a na OH to je velkou měrou i psychický tlak.

Jediné co vám chybí je světový titul. Proč vám stále uniká?

Mnoho lidí si to asi neuvědomuje, ale skok o tyči ovlivňuje hodně faktorů. V Moskvě mi například neseděl rozběh. Byl na mě krátký. Je také těžké si udržet výkonnost na vysoké úrovni po celou sezonu. Samozřejmě bych ten titul získat chtěl. Je to jeden z mých cílů.

Jaké je soupeřit s vaším bratrem?

Nejsme si úplně soupeři. Jeho PB je 5,71 a pro mě je to na některých soutěžích základní výška. Každý máme jiné cíle.

Proč oba děláte tyčku?

Je to rodinná záležitost. Otec také skákal o tyči, pak jsem začal i já a bratr. Prostě je to rodinný sport.

Jaké podmínky budou v Riu?

Nějaké informace se ke mně dostali od brazilských skokanů a viděl jsem i nějaké fotky z testovacích závodů. Rozběh vypadá dostatečně dlouhý. Zatím, ale není jisté, jaké značky bude doskočiště. Počasí by snad také mělo vyjít. Myslím, že to bude skvělý závod. 

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě