Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Oštěp nabídne souboj světového šampiona s lídrem světových tabulek

19.5.2016 | 14:43

Foto: Luděk Šipla (sport-pics.cz)

Jednou z nejvyrovnanějších disciplín letošního mítinku bude bezpochyby oštěp. Na startovní listině sice chybí Vítěslav Veselý, ale o skleněnou trofej se poperou lídr letošních tabulek Jakub Vadlejch, úřadující mistr světa Julius Yego a čerstvý vítěz z Šanghaje Thomas Röhler.

Jak si myslíte, že zítřejší závod dopadne? Jaká jsou vaše očekávání?

Vadlejch: Po návratu z Asie se cítím dobře. Možná i lépe než tam. Věřím, že to bude opět skvělá atmosféra a udělám všechno pro to, abych potěšil domácí publikum

Yego: Minulý rok jsem tady byl jako jamajský rekordman, odjížděl jsem jako vítěz a především jsem si zde stanovil nový osobní rekord. Letos se sem vracím jako mistr světa. Cítím se velmi dobře a očekávám skvělý výkon.

Stále studujete svoje výkony na YouTube?

Yego: (smích) Už se nemusím tolik spoléhat na YouTube, protože spolupracuji s finským trenérem Petteri Piironenem. Ale YouTube stále využívám. Sleduji tam svoje hody a snažím se poučit z vlastních chyb.

Jaké to bude nastupovat jako lídr tabulek?

Vadlejch: Je to pro mě nová pozice, nastupovat jako lídr tabulek, ale nijak tuto skutečnost nepřeceňuji. Přece jenom je začátek sezony. Většina ze soupeřů ještě není úplně rozházená, na rozdíl ode mě. Já už jsem absolvoval dva závody v Africe a soustředění. Každopádně se na zítra těším a myslím si, že stále mám co předvést. Nemyslím si, že už přišel ten hod, kde bych vše cítil dokonale.

Jak funguje vaše spolupráce s finským trenérem?

Yego: Funguje nám to. Pracujeme spolu od roku 2012 a stále se zlepšuji. Netrávíme spolu sice fyzicky moc času a většinu tréninkových plánů mi posílá. Ale doma mám samozřejmě ještě jednoho trenéra, který dohlíží na moji fyzickou přípravu. Ale teď jsme spolu například absolvovali soustředění v Jižní Africe.

Máte zatím vyrovnaný začátek sezony. Myslíte už například na 90m?

Vadlejch: Už na trénincích v Africe bylo vidět, že jsem schopný házet daleko. Vše fungovalo a byl jsem spokojený i s technikou. Ale hovořit o 90m je hodně složité. Ač se to nezdá, tak od 86 metrů do 90 je daleko. Je to ale samozřejmě sen každého oštěpaře.

Už několikrát jste měl dobrý začátek sezony, ale na velkých akcích se nedaří. Proč to tak je a změnili jste něco?

Vadlejch: Už minulý rok jsem měl docela slušné závody, ale na tom velkém to prostě a jednoduše nevyšlo. Začal jsem spolupracovat s psycholožkou, Zdeňkou Sládečkovou, a v tom podle mě nastal velký průlom. Odvedli jsme obrovský kus práce. Jdeme správnou cestou. Asi jsem vždy měl na to házet s nejlepšími, ale většinou selhala právě hlava. Takže jsem na tom zapracoval, budu na tom pracovat i do budoucna a snad vše zafunguje.

Jak vaši přípravu ovlivňuje tak vyrovnaná tréninková skupina?

Vadlejch: Myslím, že nám to všem jen pomáhá. Všichni jsme schopní házet hodně daleko. Je to asi rarita i ve světě. Ale každopádně nás to všechny posouvá dopředu a je to neuvěřitelná motivace.

Kam se můžete ještě dále posunout? Sníte o překonání světového rekordu?

Yego: Minulý rok jsem házel opravdu daleko a absolvoval jsem si kvalitní přípravu, ale nechci mluvit o překonání světového rekordu. Myslím, že se s Janem Železným vůbec nemůžu srovnávat. Nemám ani zdaleka takovou techniku. Železný byl skvělý atlet a vážím si ho za to, co dokázal.

Jak jste se dostal k oštěpu?

Yego: Když jsem byl malý, rád jsem prostě házel. I ve fotbale jsem vlastně spíš házel, než kopal. (smích) Zlom přišel s Olympiádou v roce 2004. Sledoval jsem Thorkildsenův triumf a tehdy jsem se asi rozhodl, že tohle bude můj sport.

 

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě