Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Nejlepší světový výkon roku padl v kladivu žen i mužů

19.5.2016 | 18:41

Foto: Luděk Šipla (sport-pics.cz)

Již tradičně zahájili mítink Zlatá tretra Ostrava kladivářky a kladiváři. Za příjemného počasí viděli diváci na zaplněné tribuně výkony roku, rekord mítinku, splněné limity na ME v Amsterodamu a OH v Riu i národní rekord. 

Devět závodnic bylo na startovní listině, mezi nimi světová rekordmanka Anita Włodarczyková, několikanásobná medailistka z velkých světových akcí Betty Heidlerová a českým fanouškům blízká Kateřina Šafránková.

První pokusy proběhly ve stylu zahřívání, ale už v nich se Anita Włodarczyková dostala za 71 metrů. V tom následujícím dokonce za 77 a této mety se suverénně držela až do konce závodu.  Ve třetím pokusu pak předvedla nejlepší světový výkon roku a nový rekord mítinku 78,54 metrů. „Tak jako minulý rok tu zahajuji sezónu, vloni jsem zde hodila 76 metrů a následně stanovila světový rekord. Letos to je přes 78 metrů, takže start je ještě lepší“, řekla Włodarczyková poté co převzala další trofej pro vítězku.

Největší radost fanouškům v sektoru však přinesl třetí pokus Kateřiny Šafránkové, která se výkonem 72,34 kvalifikovala na olympijské hry do Ria a stanovila nový český rekord. „Rozdíl mezi olympijským limitem a českým rekordem byl jen 16 centimetrů, takže jsem si říkala, že by mohlo padnout oboje. Takhle daleko jsem to ale nečekala“, radovala se Šafránková.

V celkovém pořadí tak první Anita Włodarczyková (78,54 WL, MR), druhá Číňanka Wang Zheng (73,80) a třetí Polka Joanna Fiodorowá (72,77).

Soutěž kladivářů ovládl nynější mistr světa Polák Pawel Fajdek. Sice nejmladší na startovní listině, ale v současné době největší hvězda v kladivářském kruhu. Po čtvrté sérii se sice na vedoucí pozici držel Dilshod Nazarov z Tádžikistánu, ale pátá série ho o prvenství připravila. Pawel Fajdek poslal kladivo do vzdálenosti 80,66 metrů, nejlepšího výkonu roku, na což Nazarov zareagoval pouze hodem na 75,85 a nezlepšil se ani v tom posledním. „Podařilo se mi hodit další světový výkon roku, takže jsem šťastný. Moc jsem to nečekal, protože jsem sem přijel z plného tréninku. Necítil jsem se moc silný a jsem trošku naštvaný kvůli dvěma neplatným pokusům. Možná mě to ale vyburcovalo k výkonu roku“, sděloval Fajdek po závodě, na který ho přijela podpořit jeho rodina a radost mu udělalo i to, že jeho roční dcera výkon roku neprospala.

Prvenství z loňského mítinku obhájil Pawel Fajdek (80,66 WL), druhý skončil Dilshod Nazarov (78,82) a třetí Marcel Lomnický (77,48).

Lukáš Melich splnil výkonem 75,97 A limit na mistrovství Evropy v Amsterodamu, ale limit do Ria bohužel zůstal nepřekonán.  

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě