Zlatá tretra Ostrava

zlatá tretra
Shaunae Miller-Uibo Tom Walsh Tomáš Staněk Miguel Echevarría Barbora Špotáková Sam Kendricks Christian Coleman Ján Volko

Aktuality

Alberto Juantorena vzpomínal na Ostravu i vítězný Montreal

20.5.2016 | 15:05

Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Dvojnásobný olympijský vítěz z Montrealu 1976 Alberto Juantorena je zvláštním hostem jubilejní 55. Zlaté tretry. Legendární Kubánec dokázal zatím jako jediný atlet v historii zvítězit na jedněch Olympijských hrách na tratích 400 a 800 metrů. A právě v těchto disciplínách jej mohli v tomtéž olympijském roce vidět i diváci ostravského mítinku.

O vztahu k České republice

V roce 1972 jsem měl tu možnost poprvé cestovat do Evropy a první zemí, kterou jsem navštívil, bylo právě Československo. Ostravský a bratislavský mítink se tak staly mými nejoblíbenějšími.

Co vše stihnul v Ostravě navštívit

Včera jsem například navštívil oblast Dolních Vítkovic. Je to skvělé. Užívám si to, protože jako atlet se soustředíte jen na výkon. Pohybujete se jen na letišti, v hotelu a na stadionu. Včera jsem měl možnost poznat Ostravu z úplně jiné perspektivy.

O Tretře 1976 a rozhodnutí běžet obě tratě

Za svoji hlavní trať jsem vždy považoval 400m, ale můj polský trenér mě vždy hecoval a věřil ve mně. Říkal: Máš šanci dokázat něco, co nikdo nikdy nedokázal! I proto jsme často běhali při přípravě i delší tratě. Získal jsem tím skvělou vytrvalost a tu pak bylo potřeba spojit s rychlostí. Já jsem 800m původně běžet vůbec nechtěl, ale nakonec mě přesvědčili. Zkusil jsem to zde na Tretře a sedlo mi to.

O slavné Olympiádě v Montrealu

Nejprve se běželo 800m a já měl jasnou taktiku. Rozběhnout to hodně rychle a nepustit nikoho před sebe. Naopak u 400m měli moji soupeři pocit, že budu unavený a chtěli tak na mě použít stejnou taktiku s jakou jsem já vyhrál dvojnásobnou trať. Naštěstí se jim to nepodařilo.

O rozdílu dnešní a tehdejší atletiky

Samozřejmě, že to může dokázat i někdo dnes. Já jsem byl také jen člověk a dokázal jsem to. Ale dnes je zcela jiná situace. Technika jde dopředu, běhá se na úplně jiném povrchu a každý se tomu prostě musí přizpůsobit.

O jeho atletickém idolu

Pro mě byl inspirací kubánský sprinter Enrique Figuerola. Sledoval jsem jeho kariéru a chtěl jsem být jako on.

O dnešním mítinku

Dnes jsem samozřejmě nejvíce zvědavý na Usaina Bolta. Je to skromný člověk a skvělý atlet.

Top Athletics
Český běh žen
Sportuj v Ostravě